Štampa
Kategorija: Naslovna
Pogodaka: 7644

unnamed Small

Piše: Mirel Tomas
U subotu 8.januara ove godine održan je redovni Svetosavski bal kluba "Jedinstvo",u Schwechatu.Proslavi su se pridružili predstavnici opštine ovog grada i predsednik  Radničke

komore - Donje Austrije Gospodin Markus Wiesner kao i Ranka Savić Cergić predsednica unnamed5 Smallkrovne organizacije Srpskih klubova  za Donju Austriju ("KOSSA"). Svečanosti su prisustvovali i pravoslavni sveštenici. Z program su se pobrinulele "Bečke poete" sa nekoliko zabavnih stihova prilagođenih za proslavu Sv. Save. Tekstovi su premijerno izvođeni, jer su za ovu manifestaciju prvi put predstavljeni na njemačkom i srpskom jeziku. Osim mene, Mirel Tomas, učešće u programu je uzela i pesnikinja Milena Micalleto. Pomoć smo imali i od pesnikinja Nevene Džaje i Snežane Antić.
Klub "Jedinstvo" postoji već  38. godina.Ovu zajednicu je pre osam godina uspešno preuzeo i vodi predsednik Krstan Petrišorević

unnamed1 SmallBal se priređuje povodom klubske slave Sveti Sava. Slavi obavezno prisustvuju i sveštenici sa tradicionalnim činom lomljenja i blagoslovljenja slavskog kolača. Svih prethodnih godina, od osnivanja, smešteni su prostorijama katoličke crkve, isto kao sedište kluba sa prostorijama i svečanom salom u kojima organizuju svoje susrete i igranke. Krstan, predsednik  kluba "Jedinstvo" iz  zahvalnosti uvek poziva i katoličkog sveštenika da učestvuje u ovoj svečanosti. On to  posmatra kao hrišćanski  čin   jer,  kao što živimo zajedno i pomažemo jedni druge zašto  ne bi mogli i da slavimo zajedno. Naravno, to neki ne shvataju te  nekada bude upućena i po neka kritika.
unnamed3 SmallŠto se tiče članova oni su većinom Vlasi,  naravno vole vlašku muziku i vlaška kola uz koja se peva, a najbitnije je to da igraju i da   se  po mogućnosti celu noć ne zaustavljaju. Igrati počinju kada se počne svirati i prestaju tek onda kada se ujutro ide kući.
unnamed2 SmallTako se svi lepo zabavljaju skoro niko ne sedi i to je koristan sport, zar ne?