Štampa
Kategorija: Naslovna
Pogodaka: 4907

Ispred zgrade Vlade Srbije vojni i policijski sindikati održali su danas protest. Na skupu je, prema nekim procenama, bilo oko 2.000 ljudi. Za to vreme premijer Aleksandar Vučić bio je u obilasku Beograda na vodi.

Predsednik sindikata policije Veljko Mijailović poručio je vlastima na skupu: “Nastavite da pretite, nastavite sa pokušajima da nas sputate, mi ćemo nastaviti da se borimo”.

Kako je naveo, državni novac se bahato troši, a sredstva koja su obećana za policiju još uvek nisu izdvojena.

– Čestitam vam na izuzetnoj hrabrosti da istrajemo u borbi za svoja prava – kazao je on, istakavši da će se protestanti ponašati dostojanstveno i mirno.

Policijski sindikat Srbije odlučio je da organizuje protest pošto im je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio da od jednokratne pomoći, koju im je u decembru prošle godine obećao premijer Aleksandar Vučić, neće biti ništa.

– Oni se brane od MMF, ja nigde nisam pročitao u Ustavu da je MMF neka vlast u Srbiji. Kada ne znaju šta da kažu, kažu MMF. Onda gospodo nemojte više da predstavljate državu, mi ćemo uputiti dopis MMF, pa ćemo sa njima rešavati ta pitanja – rekao je Mijailović.

Kako je kazao predsednik vojnog sindikata Novica Antić, “iako je premijer Aleksandar Vučić rekao da nema ćup, mi znamo da novca ima”.

– Mi nismo tražili novac koji pripada građanima Srbije, već onaj koji iz državnog budžeta isisavaju ljudi kojima se to može. Dokaze za to smo dostavili nadležnom ministartvu – priča Antić.

On je naveo da vojni sindikat preporučuje ministarstvu da se “dozove pameti” i da se započnu razgovori sa sindikatima.

Vučić pobegao iz zgrade Vlade i otišao do Beograda na vodi

Dok su vojnici i policajci protestovali ispred Vlade Srbije, premijer Aleksandar Vučić bio je u obilasku Beograda na vodi.

– Neka protestuju koliko hoće, neka prete kontejnerima, bacanjem u reku, ali para nema više od onog što smo podelili – poručio je premijer Aleksandar Vučić tokom obilaska Beograda na vodi.

Vučić je nakon obilaska gradilišta Beograda na vodi, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da su ti što sadac protestuju mogli da biraju povećanje plate od pet odsto, ili jednokratnu isplatu od 20 ili 30 hiljada dinara, ali su hteli i jedno i drugo, što, dodao je, nije moguće.

– Dobili su pet odsto povećanje plata, ako vi sa N1 imate da im isplatite, ako Amerikanci imaju, odlično. U sredu su razgovarali s ministrom i nisu se dogovorili. Sada mogu da prete vezivanjem, bacanjem u reku, kontejnerima, ali tih para nema, pet posto je više nego prošle godine – rekao je Vučić, primetivši da mu nije sasvim jasno zašto su se sada unervozili, a zatim dodao, “verovatno ima neki politički razlog”.

Ja, naprotiv, neću da popuštam, dodao je, moje je da čuvam novčanik građana Srbije i “ako im se ne sviđa neka izađu iz javne uprave i rade šta god da zarade više, s tim nemam nikakav problem”.

Zajedničko saopštenje MUP-a i Ministarstva odbrane

Ministarstvo unutrašnjnih poslova i Ministarstvo odbrane saopštili su da će nastaviti da “kreiraju atmosferu konstruktivnih dijaloga sa svim sindikatima i truditi se da poboljšaju životni standard i uslove rada svakog pripadnika bezbednosnih snaga”.

– Današnji protest Policijskog sindikata Srbije i Vojnog sindikata Srbije nije način za rešavanje problema i izazova sa kojima se kao društvo i država suočavamo, pogotovo kada je država našla način da poveća zarade u policiji i vojsci za pet odsto, da ih modernizuje i opremi – navodi se u saopštenju.

Dodaju da će rešenja za sve probleme i dalje će tražiti u razgovorima i “uzajamnom razumevanju usklađenom sa realnošću, što podržava i većina pripadnika vojske i policije”.

– Važno je da se prilikom svakog protesta u potpunosti poštuju Ustav i zakoni Republike Srbije. To danas što smo mogli da vidimo iz nastupa pojedinih sindikalnih vođa, nažalost nije bio slučaj – zaključuje se u saopštenju.

Tanjug / Teleprompter / Blic / N1