Štampa
Kategorija: Naslovna
Pogodaka: 6260

Пројекат Велике Албаније већ у јуну би могао да уђе у завршну фазу јер ће на косовским изборима победити екстремни покрет "Самоопредељење", а злочинац Рамуш Харадинај добити једну од најважнијих позиција у новој влади, пише руски лист Известија. Известија наводи да ће у јуну бити одржани избори након што је пала влада Исе Мустафе, а да ће по доласку радикалних партија, чију победу предвиђа већина анкета, почети имплементација плана "велика Албанија". Позивајући се на анкете,

Известија пише да највеће шансе за победу има радикална партија "Самопредељење", као и да би значајну улогу могао да добије Рамуш Харадинај, уз подсећање да је Харадинај у Београду оптужен за ратне злочине, да је суд у Француској одбио да га испоручи Србији, као и да подржава идеју уједињења Албанаца.

"Самопредељење" је странка у чијем програму је јасно назначен план за уједињење Косова са Албанијом, пише интернет портал утицајног руског листа, наводећи да ће у случају победе те партије главни кандидт за премијера бити бивши председник Аљбин Курти који се у време сукоба на Косову борио у редовима терористичке ОВК.

Портал тврди да је управо опасност сповођења пројекта "велике Албаније" била једна од главних тема телефонског разговора Владимира Путина и Александра Вучића 15. маја ова године.

Позивајући се на мишљења аналитичара, Известија упозорава да ће након ванредних избора 11. јуна на власт у Приштини доћи радикалне партије које имају отворену подршку западних земаља, које, како се наводи, активно промовишу идеју "велике Албаније", а ослабљују земље које желе да имају независну спољну политику.

То се примарно односи на Србију која одбија да се придружи НАТО у корист сарадње са Русијом у сфери политике, економије и војске, наводи портал.

Спровођње пројекта "велика Албанија" водиће до раста националистичких тензија на Балкану, а запад подржавањем Приштине, Тиране и албанске мањине ризикује нову рунду конфронтација које би могле да се претворе у оружани сукоб, закључује Известија.

У прилог оваквом писању руског листа који има јаке везе у руској обавештајној служби и дипломатији иде и чињеница да је председник Македоније Ђорђе Иванов коначно поклекао притисцима и дао мандат лидеру СДСМ-а Зорану Заеву за састав владе окупљене око "тиранске платформе".

Извор: Блиц, Правда