Štampa
Kategorija: Naslovna
Pogodaka: 4709

Ne možemo sebi da priuštimo luksuz da ambasadori i druge diplomate lagodno žive a da ne proizvode konkretan rezultat

BEOGRAD - Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova Srbije, ubeđen je da je Srbija sledeća zemlja koja će postati članica Evropske unije. U intervjuu za Kurir kaže da svoje uverenje zasniva na tvrdnji da to žele i one države koje su već deo evropske

porodice naroda, ali i kritički priznaje da nam je dosta posla ostalo na tom putu.

- Čvrsto verujem u to. Moju veru najviše podupire prijateljstvo i podrška koje nam iskazuju naši partneri iz EU i znam da ih nećemo razočarati.

Koliko posla nam je ostalo da bismo taj cilj ispunili?

- Mnogo. Ali važno je shvatiti da se tu ne radi ni o kakvom kuluku. Nije reč o prisilnom ili prinudnom radu. Kroz sve faze tog procesa, mi u stvari radimo na sebi. Nije u pitanju doterivanje već jačanje zdravlja, kvaliteta i širenje oslonca za bolju budućnost naših naraštaja.

Pripremate nove kriterijume za ambasadore Srbije. Očekuju se rezultati i ko ih ne bude postigao, biće vraćen posle godinu dana.

- Tako je. Ne možemo više sebi da priuštimo luksuz da nam ambasadori i druge diplomate lagodno žive a da ne proizvode konkretan rezultat. A svi ti doprinosi su, u stvari, lako merljivi. Razume se da očekivanja nisu istovetna od svih ambasadora. Međutim, u svakoj zemlji naša diplomatsko-konzularna predstavništva (DPK) mogu da doprinesu naporima za privredni razvoj zemlje.

U narednom periodu biće pojačan nadzor i u pogledu toga koliko su DPK angažovani na zaštiti interesa naših državljana u inostranstvu. Nijedan naš državljanin ne sme da bude odbijen i svaka njihova briga treba da bude i briga naših diplomatsko-konzularnih predstavništava. Ovim putem pozivam sve naše državljane u inostranstvu da se, ukoliko su nezadovoljni ponašanjem naših službenika ili tretmanom u DKP, odmah jave mom kabinetu.

Osnovali ste radnu grupu koja kontroliše troškove ambasadora. Kakvi su rezultati do sada? Da li su već utvrđene nepravilnosti i gde?

- O tome šta je sve našla radna grupa preuranjeno je govoriti jer se radi o nečemu za šta je potrebno strpljenje i temeljna provera. Međutim, važno je da već sada imamo racionalizovanje troškova i uštedu u brojnim segmentima našeg funkcionisanja.

Da li će uskoro doći do smene ambasadora i kojih?

- Vi ćete shvatiti da nikako ne bi bilo prikladno, a kamoli diplomatski, da ja ovim putem najavljujem smene ambasadora. Svaki moj predlog o tome je predmet ozbiljnog razmatranja Vlade u celini, a posebno našeg predsednika Tomislava Nikolića, koji je jedini ovlašćen da imenuje ili opozove naše najviše predstavnike u inostranstvu.

Jeremić bi svašta mogao da radi u MSP

Kazali ste da u MSP ima mesta za vašeg prethodnika Vuka Jeremića, kad se vrati sa službovanja u SAD. Jeste li o tome razgovarali s njim?

- Reč je o hipotetičnom pitanju. Sa Vukom nisam pravio planove. On predstavlja Srbiju u svom predsedavanju Generalnom skupštinom UN i prirodno je da imamo komunikaciju. Sve dok je predsednik GS UN, on je i u službi naše države i Vlade.

Na kojoj poziciji bi mogao da pomogne?

- Širok je dijapazon pozicija, ali je pravilnije da se ovo pitanje uputi njemu.

Ne pamtim ovakve odnose s Vašingtonom

Kako ocenjujete odnose između Srbije i SAD?

- Naši bilateralni odnosi su izuzetno dobri. Sve više ima razumevanja, naša komunikacija je intenzivna, politički kontakti neprestani... Sve u svemu, ne pamtim kad smo bili u ovakvim odnosima s Vašingtonom. Zbog toga smo vrlo zadovoljni i naša je čvrsta namera da ih produbljujemo i obogaćujemo u svakom smislu.

Autor: E.K.,Foto: Dragana Udovičić,Foto: Marina Lopičić