Štampa
Kategorija: Feljton
Pogodaka: 2525

- Niko ne može da spreči da se stvori prirodna Alabnija, koja obuhvata teritoriju Grčke, Makedonije, Crne Gore i Srbije na kojoj žive Albanci - smatra lider Liste za prirodnu Albaniju.

Pre dva dana, pucnji u Makedoniji označili su početak stvaranja velike Albanije, rekao je albanski istoričar Kočo Danaj, jedan od glavnih glasnogovornika za

ujedinjenje svih Albanaca na Balkanu.

– U Makedoniji je na vlasti neofašistički režim Nikole Gruevskog. Znate da je u subotu proslavljeno 70  godina pobede nad fašizmom, tamo je bio i vaš predsednik,a za to vreme smo videli vaskrsavanje Hitlerovog duha u vidu predsednika Gruevskog, koji je napao Albance koji žive u Makedoniji – priča Danaj.

On smatra da je u subotu počela realizacija prirodne Albanije i da to ne može niko da spreči.

– Ne mislim na veliku Albaniju, znam samo za prirodnu Albaniju. To je napredno, savremeno osećanje Albanaca u Srbiji, Crnoj Gori i Makedonij koji žele da budu zajedno. Prirodna Albanija je jedini garant mira i stabilnosti na Balkanu.
Kočo dalje kaže da će biti rata ako se spreči formiranje prirodne Albanije, i dodaje da su srpski političari u Beogradu veoma inteligentni, pre svih

– Oni ne žele rat, Vučić je kao političar realista i želi mir. Oni će prepoznati i priznati tu težnju Albanaca.

Danaj kaže da oni ne traže srpske teritorije, već samo albanske.

– Preševska dolina, jug Srbije je granica prirodne Alabnije. Ukoliko se srpska Vlada bude ponašala prema Albancima u Preševskoj dolini kao Gruevski prema Albancima u Makedoniji, onda oni imaju pravo da traže ujedninjenje a Albanijom i Kosovom.


(Telegraf.rs)