Štampa
Kategorija: Intervju
Pogodaka: 4377

Piše: D. N. Petrović
"Ekonomski kolaps u kome se nalazi cela Srbija, a još drastičnije Novi Pazar i Sandžak, izaziva i političku, socijalnu i svaku drugu krizu. Sandžak se nalazi u začaranom krugu iz koga je teško izaći.

Lek se mora tražiti u ekonomskom oporavku cele regije. Situacija je vrlo ozbiljna, nezaposleni, a njih je više od 50 odsto, uvek su nezadovoljni i mogu da budu predmet raznih uticaja i manipulacija. Zasad je Sandžak stabilan, ali, zbog ratoborne retorike pojedinih političara i verskih lidera, podele u islamskoj zajednici i nefunkcionisanja pravne države, svi imamo razloga za brigu".

Ovako trenutnu situaciju u Sandžaku vidi dr Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara koji ističe da su frakcije u podeljenoj islamskoj zajednici odavno izašle iz okvira vere i da su otvorile prostor za uključivanje (zasad polako) radikalnih elemenata.

- Islamska zajednica na ovim prostorima postoji vekovima, nikada nije imala radikalne elemente kakvi se danas mogu sresti po sandžačkim gradovima i koji idu da se bore u tuđim ratovima po Siriji, Iraku i drugim delovima sveta - kaže Mahmutović. On naglašava da veliki problem Sandžaku prave ljudi koji "kopaju po grobovima", vraćaju se u prošlost i insistiraju na onome što ovdašnje žitelje razdvaja, a ne spaja.

 Turski gigant krajem godine?

Sve smo pripremili za dolazak turskog tekstilnog giganta Džinsi-Istambula koji treba da zaposli u početku 400, a potom još 600 radnika. Kada će doći još je neizvesno, jer o tome, vođen svojim interesom, odlučuje vlasnik ove kompanije. Nadamo se da će se to desiti pre nove godine - kaže Mahmutović.

- Mislili smo da je ta retorika prošlost, na žalost, neki mediji u Srbiji ovakvima daju ogromnu pažnju i prostor i potiskuju mnogo toga dobrog što se dešava u Sandžaku. Ta retorika i ta ratobornost tera nam investitore, čak i naše Sandžaklije koje žive u Evropi i prijatelje iz Turske. Niko neće da investira u grad i kraj iz koga dolaze ružne slike i vesti i gde je situacija uvek naelektrisana - ističe gradonačelnik Novog Pazara.

Lek je samo jedan: veća pažnja države ovom prostoru, maksimalno funkcionisanje pravne države, stvaranje ambijenta za dolazak investitora i ulaganja države u nova radna mesta.

- Ako toga ne bude, bojim se da bi stvari u Sandžaku mogle krenuti veoma lošim putem - dodaje Mahmutović.

On velike nade polaže i u brojnu sandžačku dijasporu.
- Ranije nismo imali urbanističke i druge planove, sada se sva papirologija završava brzo i lako. Očekujemo da uspešne Sandžaklije investiraju u rodnom kraju, kod nas su poželjni investitori i uvek dobrodošli. Poslednjih godina najzainteresovaniji su za stambenu izgradnju, stojimo im na raspolaganju 24 časa dnevno. Češće dolaze, posebno njihova deca, jer vide da se Novi Pazar promenio, da je postao moderan grad i da u njemu, leti posebno, ima puno kulturnih i zabavnih sadržaja - naglašava prvi čovek Novog Pazara.