Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 2022

Мики Манојловић у представи „Ричард Трећи” (Фотодокументација Народног позоришта у Београду)

„Шекспир у Народном позоришту” назив је новог циклуса који ће национални театар поклонити својој публици од 30. априла до 6. маја 2020. године, емитујући дела Вилијама Шекспира на свом Јутјуб каналу у устаљеном термину од 21 сат.

Циклус је почео у четвртак увече, 30. априла, емитовањем представе „Ричарда Трећи” у режији Виде Огњеновић са Предрагом Микијем Манојловићем у насловној улози, али ће исто тако у самој завршници, 6. маја бити приказана и нова верзија овог Шекспировог наслова са Игором Ђорђевићем у главној роли, а у режији Снежане Тришић.

У међувремену, у петак увече, 1. маја биће приказана Шекспирова трагедија „Хамлет”, са Слободаном Бештићем у насловној улози, у режији Иване Вујић. Шекспирова драма „Ромео и Јулија” инспирисала је Сергеја Прокофјева да напише балет, а Димитрија Парлића да уради кореографију. Истоимени балет у којем ће играчи испунити Верону и доживети у њој своју велику љубав лепотом својих покрета и музике биће емитован у суботу увече, 2. маја.

У недељу, 3. маја, публика националног театра имаће прилику да види представу „Укроћена горопад” у режији професора Владимира Јевтовића, у којој су се први пут на великој сцени појавиле садашњe звездe Народног позоришта у Београду: Наташa Нинковић, Нелa Михаиловић, Борис Пинговић и Небојшa Дугалић.

Композитор Ђузепе Верди, нашао је своју инспирацију у драми „Отело” и написао музику за спектакуларну оперу, емотивну и пуну предивних арија, коју је режирао Паоло Бајоко, а диригује Ана Зорана Брајовић. Опера „Отело” биће приказана у понедељак увече, 4. маја. Следи (уторак увече, 5. маја) награђивани „Хенри Шести” у режији Никите Миливојевића овенчан великим успехом на културној олимпијади у Лондону где је освојио енглеску публику.

„Како су представе које ће бити емитоване архивски снимци, неке су игране на нашем репертоару пре много година, публика ће имати прилику да се сети неких антологијских сцена које су обележиле историју нашег позоришта”, поручују из националног театра.

Народно позориште у Београду је од увођења ванредног стања остало верно својој публици приказујући из вечери у вече представе за све поклонике Драме, Опере и Балета, од 21 сат, а недељом и у матине термину у 12 сати, на свом Јутјуб каналу.