Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 1904

Велика прашина дигла се око снимања филма и серије „Кошаре“ који би требало да прикажу битку из 1999. године када су војнике Војске Југославије у караули на Косову напале јединице ОВК и снаге НАТО.

Након објаве да ће усред снимања редитељ Балша Ђого бити замењен, договорен је сусрет како би се дошло до решења. На тај састанак непозван је дошао Омеровић Хасан Омер, ветеран чувене 63. Падобранске бригаде, познат под надимком Тарзан.

Снимање “Кошара” привукло је велику пажњу, што због велике теме, што због компликација у току снимања. Наиме, продуценти филма Немања Мићић и Владан Анђелковић, из куће “Омега продакшн”, одлучили су да не наставе сарадњу са редитељем и косценаристом Балшом Ђогом. Потом је синоћ организован састанак на ком би се ипак потражило друго решење између супротстављених страна ове филмске екипе. Тај скуп претворио се у праву драму јер се непозван појавио човек који се представио као Омеровић Хасан, официр 63. Падобранске бригаде Војске Србије. Он је наводно сео поред продуцента филма Немање Мићића и поручио да је дошао да види “ко је тај Балша Ђого”.



А ко је Омеровић Хасан Омер?

На сајту Удружења ветерана 63. Падобранске бригаде стоји да се он у историју падобранства уписао на страшан начин. Подофициру 63. падобранске бригаде Хасану Омеровићу (59) из Ниша у току опитног скока са новим војним падобранима 15. децембра 1990. отказале су и главна и помоћна купола.

Даље се наводи да је са само трећином отвореног падобрана, са висине од 2.650 метара, брзином од 120 километара на час, пао на крошњу дрвета, а онда на бетонско игралиште нишког аеродрома. Омеровић је тада задобио 17 прелома, проглашен је 30 одсто инвалидом, али је одбио да тако оде у пензију.

Само четири месеца од, умало, фаталног пада, Омеровић се 1991. године вратио у строј. Са нишким падобранцима три године је провео на ратиштима у Словенији, Хрватској и Босни, на којима је стекао и медаљу за храброст. Унапређен је и у чин официра, али та одлука никада није реализована.

После ратних дешавања на простору бивше Југославије Омеровић је морао је да напусти чувену 63. Падобранску бригаду, па је остао и без посла и – без пензије.

“По повратку у Ниш 1993. године, био сам приморан да поднесем захтев да одем из елитне бригаде због великог притиска појединих официра безбедности, само зато што сам друге вероисповести”, казао је својевремено Омеровић за Новости и додао да је јединицу напустио као старији водник прве класе. Потражио је потом правду на суду, и то оном у Стразбуру.

И лист Данас је пре седам година писао о томе како је Омеровић правду тражио пред Међународним судом за људска права у Стразбуру јер је тужио државу Србију, за коју је током деведесетих ратовао, а која га је након тога оставила и без пензије.

Ту се наводи и да је Омеровић рођен у Јајцу, а у Србији живи скоро четири деценије. Има два сина са женом “која је Српкиња”. Инструктор је скијања, алпинизма и падобранства, са скоро 1.600 скокова, а мајстор је џудоа и кик-бокса. У 63. Падобранску бригаду ушао је 1980. и у њој провео 14 година. За то време у јединици је завршио све диверзантске, обавештајно-безбедоносне и полицијске школе.

Сада се поставља питање зашто је Омеровић дошао на састанак у Филмски центар Србије. То се запитао и редитељ Ђого, будући да Омеровић, како он наводи, није био у саставу 63. Падобранске у њеним акцијама на Кошарама.

    Pre nekoliko dana na fejsbuku mi je pisao izmedju mnogih drugih boraca i Omerović Hasan Omer ili Tarzan kako mi se…

    Posted by Balsa Djogo on Уторак, 25. август 2020.

“Ја не знам ко је позвао Хасана на овај разговор као својеврсног арбитра. Ја нисам, а верујем да то није урадио ни Филмски центар. Ради предупређења могућих гласина морам да кажем да осим овога што сам навео није било никаквих других претњи. Цео разговор је снимљен диктафоном Министарства културе. А о Омеровић Хасану, ко за њега није чуо, може лако да сазна, али није био у саставу 63. Падобранске у њеним акцијама на Кошарама”, закључује Ђого.

Одговор можда, бар делом, лежи у порукама које су претходних дана разменили Ђого и Омеровић.

“Пре неколико дана на Фејсбуку ми је писао између многих других бораца и Омеровић Хасан Омер или Тарзан, како ми се представио официр и легенда 63. Падобранске”, навео је Ђого недавно на Фејсбуку.

У сликаним порукама који су он и Омеровић разменили, овај други пише да га је неко из екипе филма “Кошаре” ангажовао да обучава статисте, да би потом нестао и више му се није јављао. Из даљег разговора закључују да се ради о продуценту Владану Анђелковићу. Ђого га обавештава да ништа о томе не зна и извињава му се у своје име. Омеровић се уљудно захваљује и ту се прекида комуникација.

Извор: nova.rs