Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 1457

Представљање књиге "Контраендорфин" Светислава Басаре, овенчану НИН-овом наградом, спречили су јуче упадом на књижевно вече у Аранђеловцу представници покрета "Заветници".

Osvrt urednika Tragova (RBM) na događaj u Aranđelovcu i promociju knjige Svetislava Basare!

Preterano grub, surov, bezobziran, naprasit,  neotesan životinjski postupak grupe aranđelovačkih zavetnika koji bi da vikom, cikom i galamom  ostave sliku o sebi u njihovom imaginarnom rodoljubivom ramu. Na žalost, tako to ne biva. Svi skupa od tih jurišnika nisu pročitali tri knjige, a jedan od agilnijih jurišnika, »Dunja« pročitao je samo »Ne okreći se sine« i to do trinaeste strane. Sramota, sramota, sramota, naročito za Dr Zečevića, a posebno za aranđelovačku policiju koja nije radila svoj posao.

Потпуни хаос владао је јуче у парку Буковичке бање и први пут у историји чувене смотре „Мермер и звуци“, дугој 56 година, десило се тако да је један програм у оквиру ове манифестације прекинут.

Председник аранђеловачких „Заветника“ Зоран Зечевић, како јавља стварност.рс, изашао је на позорницу сцене у парку Буковичке бање и, уз подршку 15-так својих чланова и присталица онемогућио да почне представљање дела „Контраендорфин“ Светислава Басаре, иначе НИН-овог лауреата.

Направивши сцену, Зечевић је захтевао од директорке Смотре „Мермер и звуци“ Катарине Перовић и домаћина Весне Проковић да се прочита 16-та страница из награђеног романа „Контраендорфин„, јер ту Басара „погрдно пише о Десанки Максимовић“.

Потпуни хаос или „тарапана“, како је то окарактерисао извештач портала стварност.рс, настао је, јер су „Заветници“ инсистирали на Басарином неморалу, уз поруку да „писац може да ради у Београду или било где шта хоће, али да у `устаничкој Шумадији` за њега нема места“.

И док су челници смотре покушавали онима који су упали на књижевно вече да објасне како није у питању политички скуп, замоливши их да се смире и саслушају шта писац, Светислав Басара има да каже, није помогло. Као ни негодовање посетилаца књижевне вечери…

„Да ли моја деца треба овако нешто да читају?“, викали су „заветници“, без намере да се примире, због чега је Светислав Басара напустио сцену у парку Буковичке бање и књижевно вече је прекинуто.

Представници Смотре „Мермер и звуци“, како је известио стварност.рс, позвали су аранђеловачку полицију, који је, међутим, дошла када су се готово сви разишли и сачинила записник о инциденту.

А „Заветници“ су свој вандалски чин правдали на друштвеним мрежама тиме да нису хтели да дозволе да „ико блати Андрића и Десанку Максимовић.