Štampa
Kategorija: Kultura
Pogodaka: 2411

Растко Јанковић, помоћник директора Канцеларије Владе Републике Србије за дијаспору примио је данас Дејвида Нориса и Владиславу Рибникар, професоре славистике са универзитета у Нотингему у Великој Британији.

Тема састанка била је упознавање са могућностима сарадње у погледу очувања српског језика у дијаспори и пројектом

који спроводи организација Српски савет Велике Британије у који су укључени истакнути професори и други појединци из дијаспоре и Србије.

Пројекат ће унапредити и успоставити програм за учење српког као другог језика и успоставити стандарде. У раду на програму учествују филолози из матице а сарадња је остварена и са Филолошким факултутеом у Београду, Катедром за српски као страни језик.

Искуства свих који предају српски језик у дијаспори је да програм треба да буде приступачнији да би се повећао број деце обухваћених наставом. Такође, ради се на томе да се програм званично прихвати и да они који га заврше добију извесне кредите – бодове у својим школским системима. Признавање и лиценцирање програма у Великој Британији допринеће већем броју полазника за учење српског јер су то урадиле готово све земље Европе.

Извор: Портал Канцеларије у Влади Србије