Štampa
Kategorija: Umetnost
Pogodaka: 5228

Petarde mogu da preplaše i ozbiljno povrede životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija. S obzirom na to, prijatelji životinja apeluju da se zabrani korišćenje pirotehnike II i III razreda tokom cele godine, nadajući se da će buduće proslave Nove godine biti sigurnije za ljude i životinje.

Kao i proteklih, obeležavanje dočeka Nove godine ne prolazi bez petardi i drugih eksplozivnih sredstava. Životinje ne vole petarde, ali ne voli ih ni većina građana

koji žele mir i sigurnost za sebe i članove svoje porodice.

Svake godine u “ludovanju” sa petardama povredi se na desetine ljudi, od čega polovina bude teže povređena, a dolazi i do oštećenja objekata. U nesavesnom i neispravnom rukovanju petardama ugrožena su i deca i odrasli, pri čemu dolazi do gubitka prstiju, delova šake, povreda lica i opekotina.

Ni životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila. Buka pucanja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povređene. Osim opasnosti od povređivanja petardom, veliki stepen buke može oštetiti i njihov znatno osetljiviji sluh i izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici beže iz dvorišta, pokušavajući da se zaštitite od buke nastale eksplozijama.

U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 italijanskih gradova i opština, od 2011. godine zabranjeno je i za vreme Nove godine bacanje petardi, a kazne za prekršioce iznose od 25 do 500 evra. U Torinu je ta zabrana donesena pre svega zato što pucanje petardi plaši ptice, pse i mačke. Naime, oko 5.000 kućnih životinja godišnje umre od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi.

Zakon o eksplozivnim predmetima reguliše prodaju pirotehničkih sredstava, vreme upotrebe i ograničenje vezano je za uzrast, ali u praksi je, zbog velike popularnosti pirotehničkih sredstava, teško nadzirati sprovođenje zakonskih odredaba. Čak i postupanje u skladu sa Zakonom ne može sprečiti greške pri rukovanju te neželjene, neretko i teške povrede.

(Jutarnji.hr)