Štampa
Kategorija: Zanimljivosti
Pogodaka: 2619

У изванредном 49. дербију најдужег ривалства у професионалном тенису наш ас славио са: 7:5, 7:6(4), иако је заостајао у оба сета. – За финале са Тимом или

У далеко најлепшем и најзначајнијем мечу мастерс турнира у Риму, Новак Ђоковић је у дивовској борби надиграо Рафаела Надала са 7:5, 7:6(7:4) и стигао

до данашњег полуфинала, у којем ће га чекати Кеи Нишикори или Доминик Тим.

Био је то не само 49. дерби најдужег ривалства у историји професионалног тениса, него и обрачун власника свих 11 титула у Риму од 2005, Надала са седам и Ђоковића са четири. Пад Шпанца на АТП листи учинио је да се сретну већ у четвртфиналу, најраније још од четвртфинала Рима, 2007, али за публику је то било финале пре финала.

Седмом узастопном победом без изгубљеног сета, 11. у 12 последњих сусрета, српски тенисер ће у 50. дерби ући са вођством од 26:23, при чему је Шпанац кључне успехе постигао управо на шљаци, где води са 14:6.

Надал је почео знатно сигурније, вешто кажњавао Ђоковићева скраћивања, а своја сваршено изводио, те са 3:2 повео и са 4:2 потврдио брејк.

Седми гем је био врло дуг и напет, са грешком коју судија Бернандез није исправио упркос расправи са Ђоковићем. Новак на крају добија тај гем и одмах притиска сервис Надала. Води са 40:0, пропушта све три прилике да врати брејк, али наставља и стиже до циља: 4:4.

Игра живаца и линија траје и у деветом гему, све до невероватног потеза браниоца титуле и крика олакшања после вођства од 5:4. Промена односа снага није тада преломила сет. Умешало се и пуцање жице и промена рекета, али четворструки шампион Рима је још већом силином навалио на сервис противника при вођству 6:5.

Најлепши гем сета завршен је можда и најлепшим поеном турнира, какав се ретко виђа. У борби да искористи четврту сет лопту, Ђоковић се најпре невероватно бранио, затим први пут ухватио на време Надалово скраћивање и после кратке одбојке на мрежи спектакуларно добио сет који је трајао чак 72 минута.

Међутим, експлозија радости се брзо претворила у бес због лоше започетог другог сета. Надал је искористио другу од две везане брејк лопте, а Ђоковић добио опомену због ломљења рекета после претераног опуштања. Тако је кренуло са 2:0, 3:1, 4:2 и 5:3, све до 5:4 за Надала и сервиса за први добијен сет против Ђоковића још од Ролан Гароса 2014.

Ретко се виђа такав осећај надмоћи, као при Ђоковићевом достизању предности у оба јучерашња сета. Сачекао је да Надал сервира за сет и одбранио чак пет његових сет лопти. Исти односи су владали и тај-брејку, где се осећало да је Ђоковић нездаржив и потврдило са 7:4, за коначних 7:5, 7:6.

За памћење је како најбољи тенисер света нагло диже форму када треба, одмах после два бледа меча против Робера и Белучија, а такође и и како превазилази лош почетак другог сета и верује у победу до последњег ударца.

Меч је био обележен великим проблеми са ветром у Риму, баш као и претходни четвртфинални дуел Ендија Марија и Давида Гофана (6:1, 7:5). Мари игра све боље и заслужено се враћа на друго место светске листе, са којег ће почети и гренд слем турнир на Ролан Гаросу.

Против Гофана је приказао изузетну чврстину у првом сету, када је Белгијанац са нулом стигао до брејка и повео са 1:0. Био је то 13. узастопни гем за Гофана, који је вече раније прегазио Бердиха са 6:0, 6:0, али и крај његове серије успеха. Мари је одговорио брејком и продужио низ на шест добијених гемова за 6:1.

Други сет је био крајње неизвестан, са много обостраних грешака изазваних јаким ветром. Још три пут је Гофан узимао сервис Марију, али је Шкот узвратио четири пута, прекинувши на крају серију неуспеха сервисера, пошто је у претходних осам гемова седам пута виђен брејк.

Из Маријеве половине жреба у Риму претходно су отпали Федерер и Вавринка, а у полуфиналу га чека срећни Лука Пуил. Млади Француз је најпре ушао у главни жреб упркос поразу у квалификацијама, а на крају дочекао и да му пут до полуфинала и највећег успеха у каријери отвори предаја Хуана Монака.