Štampa
Kategorija: Zanimljivosti
Pogodaka: 3165

Novi zakon bi ozvaničio , ali pošto naša zemlja usklađuje svoje zakone sa evropskim, ukoliko se u EU donese odluka da se prekine letnje računanje vremena, to će morati da uradi i Srbija. U jeku evropske rasprave o eventualnom ukidanju pomeranja kazaljki na satu, Srbija se sprema za zakon o računanju vremena. Cilj tog zakona je da se utvrdi jedinstveno računanje vremena na teritoriji Srbije, pišu "Večernje novosti".

Posebna radna grupa sastavila je nacrt propisa, a on predviđa da građani Srbije i dalje poslednje nedelje u martu, tačno u dva časa, kazaljke na satu pomere za jedan sat unapred. Taj sat vraćaće se unazad poslednje nedelje oktobra.

Međutim, pošto naša zemlja usklađuje svoje zakone sa evropskim, ukoliko se u EU donese odluka da se prekine letnje računanje vremena, to će morati da uradi i Srbija.

Podsetimo, poslednjih meseci u EU se vodi polemika oko ukidanja letnjeg računanja vremena, zbog čega je i sprovedena velika anketa među građanima Unije, koja je pokazala da je većina ispitanih stanovnika za ukidanje pomeranja kazaljki na satu.

Uvođenje letnjeg i zimskog računanja vremena započelo je zbog uštetede električne energije, ali su najnovije studije pokazale da su te uštede zanemarljive dok su posledice pomeranja kazaljki na satu po zdravlje ljudi značajne.