Štampa
Kategorija: Zanimljivosti
Pogodaka: 429

Policija je iznenada upala na ničije ostrvo između Srbije i Hrvatske na kome se nalazi fiktivna država Liberland.

Radnici jedne privatne kompanije potom su u ime Hrvatskih šuma odneli pokretnu imovinu, a prisutnima je policija zapretila da će biti uhapšeni ako se umešaju, navodi se na zvaničnoj stranici samoproglašene države Liberlanda.

Navodi se i da je nekoliko "stanovnika" uhapšeno pod optužbama za "nepoštovanje zakonite naredbe".

- Napad je počinjen bez upozorenja i bez ikakvih razloga ili opravdanja od strane šumarskog preduzeća ili policije. Prisutnima nije ostavljeno dovoljno vremena da pokupe svoje lične stvari ili opremu. Srećom, niko nije povređen, ali naša imovina je oštećena i oduzeta. Još se to dogodilo na Međunarodni dan mira - tvrde iz Liberlanda.

Objavili su i video snimke i navode da su pokrenuli pravne radnje.

- Hrvatski policajci i zaposleni Hrvatskih šuma, koji su sudelovali u akciji, ponašali su se neprofesionalno i vređali nas. Tražili smo pisano obaveštenje ili izveštaj i rečeno nam je da izveštaja nema niti će ga biti - navode dalje na stranici samoproglašene države.

Navodno su radnici oštetili ili odneli dve kuće s vrtom, jednu kuću na obali, kuhinju na otvorenom sa više frižidera i šporeta, generatore, elektronsku opremu, antenu za povezivanje na Starlink, bicikle...

Liberland je inače pokušaj formiranja države na dunavskom ostrvu između Bačkog Monoštora i Zmajevca. Pre osam godina prostor je jednostavno zauzeo evroskeptični češki političar i libertarijanac Vit Jedlička proglasivši tamo fiktivnu državu.

Jedlička navodi da je Liberland nastao potpuno saglasno s međunarodnim pravom jer je osnovan na ničijoj zemlji koju u sklopu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, a ni Hrvatska nakon raspada Jugoslavije.

Liberland prema njegovim rečima ima 6.000 stanovnika koji imaju prijavljeno boravište na ostrvu dok još 700.000 ima državljanstvo ili je u postupku dobijanja državljanstva.

Hrvatska policija, podsetimo, nedavno je uhapsila britanskog jutjubera Nika Omilana koji je kradom pokušao da se dočepa fiktivne države Liberland na ničijem ostrvu između Srbije i Hrvatske.

(Kurir.rs)