Štampa
Kategorija: Slovenija
Pogodaka: 2125


Šestoro radnika "Gorenja" iz Valjeva privedeno je u policijsku stanicu u Bistrici u Sloveniji, gde se nalaze na obuci za rad u novom pogonu slovenačkog giganta. Valjevce je prijavio neko od lokalnih radnika, nezadovoljan što će ostati bez posla.

Slovenačku policiju koja je privela radnike iz Srbije, zanimalo je šta oni rade u Bistrici i po kom osnovu uopšte borave u toj zemlji.
"Valjevce je navodno prijavio neko od radnika Slovenaca iz pogona 'Gorenja' u Bistrici, revoltiran što će ostati bez radnog mesta jer se taj pogon u kojem se proizvode vrata za 'oldtajmer' frižidere seli u Valjevo, gde 'Gorenje' ima dva pogona. Pogon se seli da bi se kompletirala serijska proizvodnja za tu vrstu rashladnih uređaja", kaže upućeni izvor "Blica" iz kompanije u Velenju.
U "Gorenju" potvrđuju da je sa njihovih šest radnika policija u gradu na Sotli obavila razgovor o dokumentima na osnovu kojih borave u Sloveniji. Svi radnici su se nakon razgovora vratili u fabriku.
"Žao nam je što su bili u takvoj situaciji jer po našim saznanjima imaju odgovarajuća dokumenta za obavljanje obuke u fabrici u Bistrici", kratko kažu u "Gorenju", dodajući da nemaju ovlašćenje za iznošenje više detalja, "s obzirom na to da je policijski postupak i dalje u toku".
"Neprijatnost" Valjevaca u Sloveniji, inače, dešava se praktično u isto vreme kada je fabrika u Valjevu obeležila proizvodnju šestomilionitog frižidera u Srbiji, deset godina nakon početka rada giganta iz Velenja. "Gorenje" u dva pogona u Valjevu zapošljava oko 1.300 ljudi i jedan je od najvećih izvoznika na području od zapadne Evrope do Rusije.