Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 3325

5

V Riemerjevi galeriji, je na ogled razstava fotografij posvojenih hrtov, z naslovom IZ PEKLA DO RAJA.
Odprtje razstave je organiziralo Slovensko srbsko kulturno humanitarno društvo SREČANJE iz Slovenskih Konjic, v sodelovanju z društvom HRTJI SVET SLOVENIJE in v soorganizaciji s Splošno knjižnico in TIC Slovenske Konjice.

Tokratna razstava je posvečena vsem zlorabljenim hrtom in podencem.
1

Organizatori

 

Ob odprtju razstave je potekal pogovorni večer s pisateljico Blažko Ribič, ki je predstavila knjižno hrtjo trilogijo. Blažka Ribič, članica društva Hrtji svet Slovenije, je svoje tri knjige, predstavila pod skupnim imenom Hrtja trilogija. Vsebina knjig bralcu prenaša posebno sporočilo- življenje vsakega bitja na tem planetu je vredno spoštovanja in človek nikakor ni tisti, ki bi si smel jemati posebno pravico ODLOČATI o življenju in smrti, sploh kadar gre za njegov zaslužek ali celo zabavo.

 'HRTJA TRILOGIJA' – a zajema tri povsem samostojne zgodbe, namenjene širokemu starostnemu razponu bralcev (MARKO IN ZVEZDICA TARA je namenjena najmlajšim, knjigi AURA, HRTJA PRINCESA 3SREČE in RDEČA SEKUNDA pa bodo z veseljem v roke vzeli vsi bralci), vsem trem pa je skupno, kot sledi že iz naslova, da predstavljajo problematiko vzreje hrtov tako za lov kot tudi za pasje dirke, vendar so zgodbe navzlic obravnavani tematiki zapisane tako vešče in z občutkom, da nas popeljejo tudi v pravljičnost pisane besede.
Z Blažko se je pogovarjala Tjaša Zorc.
4Ob tej priložnosti je društvo SREČANJE društvu Hrtji svet, za namen dobrodelne dražbe, katere izkupiček je namenjen pomoči hrtom, ki na svoje domove še čakajo, podarilo sliko umetnika Franca Lesjaka, in dve retro pupi, ki ju krasita ročno izdelani oblekici, izpod veščih rok gospe Gabriele Obrul.
Društvo HRTJI SVET SLOVENIJE že leta pomaga zlorabljenim in zapuščenim hrtom in podencem, da tudi ti najdejo svoj košček raja in kot posvojenčki zaživijo novo, lepše življenje.

Hrti, najhitrejši psi na planetu, psi, ki jih odlikujeta izjemna eleganca in čudovit značaj, po nekaterih virih tudi najstarejša pasma psov, saj datirajo iz 4. stoletja pred našim štetjem. Od nekdaj so bili čaščeni in priljubljeni, bili so spremljevalci vladarjev, šejkov,in plemstva, danes pa so žal najbolj kruto zlorabljeni psi, zaradi človeškega pohlepa. Hrti so od nekdaj bili priljubljeni pri umetnikih: upodabljali so jih tudi umetniki kot so P.P. Rubens, Van Dyke, Bruegel, Picaso, Klee, Alfred Durer itd. Umetnine, ki jih krasijo hrti, so razstavljene v vseh znanih muzejih na svetu. Hrt je tudi eden izmed akterjev v Cervantesovem Don Kihotu.
Po dogodku, so se obiskovalvem prireditve, spodaj na trgu pridružili tudi štirje hrti in sicer greyhounda Turbo in Chloe in galga Nevada in Lumo.
Razstavo si je možno ogledati do 18. Oktobra.


Metka Zoya Obrul