Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 3010

Oko 1.000 Beograđana okupilo se na Trgu da izrazi protest zbog uništavanja kulture. Slogani, flajeri, ali bez govora.

Na Trgu republike u Beogradu, "između ižvrljanog spomenika i muzeja koji ne radi", održan je protest "Stop uništavanju

kulture" povodom malih izdvajanja za kulturu od strane države i teškog stanja kulture u Srbiji.

Umetnici traže hitno definisanje kulturne politike i strategije razvoja kulture, reformu i donošenje zakona u skladu sa potrebama različitih aktera u kulturi i umetnosti, iznalaženje načina za adekvatnije finansiranje kulture i umetnosti, uvažavanje struke i stručnosti, depolitizaciju i departizaciju kulture i povratak umetničkog i obrazovnog programa na Javni servis Srbije.

Uz zvuke sumornog otkucavanja, podsećanje preko razglasa na imena naših velikih umetnika, protest je prošao mirno i bez incidenata, u šta su se uverili i naši reporteri.

Deljeni su flajeri sa likom Vuka Stefanovića Karadžića i sloganom "Četiri nova realitija ove godine", i pokazivani transparenti sa imenima velikana, rečenicama "Dobra knjiga nema kraj", "Od onih koji su spaljivali knjige i časopise gori su samo oni koji ih ignorišu", "Jezik nije član partije" i drugim.

Najupečatljiviji je bio transparent "Može li se živeti od pisanja? Može, ali ne svaki dan", a neki od učesnika preko usta su nosili selotejp ili nacrtane rajsferšluse.

U protestu je učestovao i određeni broj ličnosti iz javnog života, među kojima su glumci Gordan Kičić, Vojin Ćetković, Anica Dobra, režiser Goran Marković, književnik Dragan Velikić i drugi.

Protest je završen posle sat vremena oglašavanjem gonga i rečenicom "Upravo je istekao prvi sat protesta. Protest je tek počeo. Protest će se nastaviti".

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković rekao je danas u intervjuu Tanjugu da protest nije način da se reše problemi koji postoje više od jedne decenije.

"U suštini slažem sa zahtevima kulturnih radnika koji protestuju, ali smatram da su ti zahtevi u ovom trenutku, kada se država nalazi u ozbiljnoj krizi, nerealni. Mislim da je protest trebalo da se desi mnogo ranije. Urušavanje naše kulture počinje pre više od jedne decenije", rekao je ministar Petković.

Organizacionom odboru protesta pridružio se i Srpski PEN centar koji traži poništenje rezultata konkursa Ministarstva kulture Srbije i smenu nadležnih komisija, da se rebalansom državnog budžeta izdvoji za kulturu najmanje jedan procenat, da se na rukovodeća mesta u institucijama kulture biraju stručni i profesionalno potvrđeni ljudi, a ne partijski kadrovi

Iznet je i zahtev da država posveti više pažnje savremenom stvaralaštvu i da nacionalna kulturna politika bude u skladu sa proklamovanim evropskim putem Srbije i evropskim standardima.

"Zahtevi PEN centra takođe su nerealni. Oni zahtevaju da se ulaganje u kulturu poveća, a vlada je odredila da mi uštedimo 240 miliona. Ne bih voleo da ovaj skup dobije političku konotaciju, jer smo mi kao ministarstvo stavili tačku na politizaciju kulture i toga se strogo pridržavamo", naglasio je Petković.

Ministar je skrenuo pažnju i da Grad Beograd poslednjih godina ne daje gotovo ništa za programe ustanova kulture.

On je pozvao nezadovoljne umetnike da dođu u Ministarstvo kulture, jer je "to mesto za razgovor".

(MONDO, foto Tanjug/Rade Prelić)
22. jun 2013