Štampa
Kategorija: Vesti
Pogodaka: 5445

Ob zvokih Zdravljice, ki so jo zapele Veronika, Mihaela in Katja Kadilnik, in srbske himne Bože pravde, ki jo je uglasbil slovenski skladatelj Davorin Jenko, je bilo v soboto 16. marca, vzdušje v Riemerjevi galeriji zelo slavnostno. SSKHD SREČANJE iz Slovenskih Konjic, je gostilo g. Mirjano Radenković , generalno sekretarko Kulturno zgodovinskega centra SRBSKA KRONA, ki deluje pod okriljem srbske kraljeve družine Karađorđević, Đura Milekića književnika iz Aranđelovca in slikarja Rajka Ferka iz Maribora.


Kulturno zgodovinski center SRBSKA KRONA, je bil ustanovljen z namenom ohranjanja srbske dediščine in razvijanja kulture, lepote duhovnih in umetniških vrednot s področja rokodelstva.
Slovesnost je bila posvečena Svetovnemu dnevu poezije.
Na slovesnosti so bila podeljena visoka priznanja. Mirjana Radenković je v imenu SRBSKE KRONE, na predlog Radovana B. Milića, nosilca Zlate značke Srbske krone in naziva Srbski vitez, podelila »Majstorsko pismo« g. Jožefu Fideršku in Emilijanu Skerbišu. Posebno priznanje »Slovo Ljubve«, je bilo podeljeno srbski biblioteki Vuk Karadžić, ki deluje pod okriljem Zveze srbske diaspore Slovenije.
Na predlog Kulturno zgodovinskega centra SRBSKA KRONA, je »Majstorsko pismo« vročila tudi društvu SSKHD Srečanje in g. Radovanu B. Miliću priznanje »Slovo Ljubve« za njegove dosežke na področju književnosti.
Pred številno publiko in pomembnimi gosti, so se v kulturnem programu s svojo poezijo predstavili pesnik in pisatelj Đuro Milekić iz Aranđelovca, g. Slavica Kokot iz Slovenskih Konjic in Sara Gajić iz Ljubljane.
Ga. Mirjana Radenković je otvorila razstavo slikarskih del Rajka Ferka, ki bo na ogled do 10. Aprila.
Slikar Rajko Ferk je ob tej priložnosti gostoma iz Srbije in društvu SREČANJE podaril po eno svojo sliko.
Rajko Ferk ima za sabo že 100 slikarskih razstav. Je udeleženec večih Ex temporov,upravitelj galerije v Hotelu Bentnava, organizator likovnih kolonij v Pišecah pri Brežicah in je tudi človek z velikim srcem, ki rad pomaga drugim in svoja slikarska dela velikokrat daruje v dobrodelne namene.

Metka Obrul