Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 2830

Aranđelovčanin dr Miško Jovanović već punih deset godina najdraži je pedagog našoj deci u Cirihu: Osnovao pozorište, priređuje predstave i festivale. Uskoro pokreće emisiju "Naš radio Cirih" na srpskom.

ĐACI za njega kažu je učitelj - čarobnjak i da su sa njim znanje stekli lako, gotovo kroz igru. A da je dr Miško Jovanović posebna vrsta pedagoga, ne svedoče samo njegovi đaci sa dopunske nastave na srpskom jeziku u Cirihu, već i desetine nagrada i priznanja koje je za svoj rad dobio u Srbiji i svetu. Pre deset godina Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izabralo je baš Jovanovića, diplomca prve generacije Učiteljskog fakulteta u Beogradu, da predaje našoj deci u dijaspori. Već je imao iskustva u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u rodnom Aranđelovcu i diplome Pedagoške akademije i Učiteljskog fakulteta, na kom se pripremao da upiše doktorat. Najmlađi profesor razredne nastave u Srbiji spakovao je kofere i sa mnogo energije i ideja otišao u Švajcarsku. Svim srcem posvetio se radu sa našim mališanima u dijaspori. Osnivao je prvo Dečje pozorište "Zvezda" u Cirihu, priredio nekoliko veoma uspešnih predstava, dva muzička festivala, a uz podršku i pomoć Saveta roditelja dosad u školi ugostio mnoge vrhunske glumce, pesnike, umetnike. Uz sav posao, rad u sedam škola sa 120 učenika, na različitim lokacijama grada, Miško ima vremena i za stručna predavanja, da se bavi novinarstvom i pisanjem poezije.

- Saradnja sa maticom je svakodnevna, a više puta sam ugostio i učenike iz Srbije u Cirihu i prikupljao humanitarnu pomoć - kaže naš sagovornik.

- Drago mi je i kada mogu da prenesem svoja iskustva novim kolegama koje dođu u Švajcarsku.

Za svoj posao kaže da je veoma zahtevan i odgovoran.

- Kada u učionici imate učenike od prvog do osmog razreda, morate biti pravi didaktički i metodički čarobnjak da nastava teče, a da na kraju budete zadovoljni - kaže Jovanović. - Živimo u vremenu gde savremene tehnologije dobijaju primat nad klasičnim metodama, pa nastavu ne čini samo nastavnik koji predaje i učenik koji upija informacije, već su zajedno stvaralački i istraživački tim. Nastavnik organizuje, inicira, usmerava, a učenik sve više postaje vođa nastavnog procesa, istraživač, predlagač...

Nedavno je Miško postao doktor nauka, odbranivši disertaciju "Uticaj integrativne nastave na postignuća učenika u nastavi prirode i društva u dijaspori". U kantonu Cirih, uključen je u mnoge projekte koje organizuju pedagoške prosvetne vlasti Švajcarske i predstavnik je Srbije u Pedagoškoj komisiji Ciriha. Veruje da njegov rad može podstaći reforme osnovnoškolskog obrazovanja naše dece u dijaspori.

- Uskoro počinje i moja autorska emisija "Naš radio Cirih", u kojoj ću razgovarati sa poznatim ličnostima - kaže naš sagovornik. - Dosad sam uradio intervju sa sestrama Gobović, Aleksandrom Šapićem, Dejanom Jelačom, Zoranom Pavić... To je radio na srpskom jeziku, a u planu je i emisija posvećena kulturi i obrazovanju - predstavljanje škola, učenika, nastavnika...

RAZLIKE

- U Švajcarskoj deca su ceo dan u školi, a cilj učenja je sticanje osnovnih i primenljivih znanja. Tokom srednje škole, usmerena su na buduće zanimanje i pripremanje za rad. Sistem obrazovanja u Srbiji, međutim, nije toliko loš, kako stalno slušamo. Dokaz su mališani, koji dođu iz Srbije i krenu u švajcarske škole. Jedina prepreka uglavnom je jezik, a znanja koja donesu iz Srbije prevazilaze sve okvire - kaže Jovanović.


SAVETI RODITELjIMA

- RODITELjIMA savetujem da nikada ne prenose svoje ambicije na dete - kaže Jovanović. - Decu bi trebalo podsticati, motivisati, govoriti im da u svakom biću postoje talenti i one dobre strane. Vrlo često smo skloni kritikama, a to zapravo koči intelektualni napredak deteta. Detetu su pre svega potrebni ljubav, pažnja, negovanje radnih navika i pravih vrednosti, kao i samostalnost da se snalazi u životu.

B. CARANOVIĆ