Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 3049

Slovenci, ki plačujejo davščine, so molzna krava za srbske posle v Sloveniji, razkriva aplikacija protikorupcijske komisije Erar. Pa ne samo tam, kjer je na delu ljubljanski župan srbskih korenin Zoran Janković. ustanovljen februarja 2010, je v osmih letih iz slovenskega proračuna počrpal 361 tisoč evrov! To je neverjetnih 428,75 bruto minimalnih plač.

Ustanovitelji društva so ljudje, ki jim je to postranski prejemek, večina pa se preživlja ali celo bogati s proračunskimi prihodki, ki prihajajo iz dajatev slovenskih davkoplačevalcev.

Proračunska milijonarja

Društvo so ustanovili: Milica Antić Gaber (žena nekdanjega vidnega politika stranke LDS Slavka Gabra), Aleksanda Banjanac Lubej (novinarka in urednica na javnem zavodu RTV Slovenija), Željko Ćurić (lastnik podjetja O.K. Consulting, ki iz proračuna prejema milijone evrov), Nikola Damjanić (o njegovih milijonskih poslih in povezavah več v nadaljevanju), Petar Damjanić (na omrežju LinkedIn se predstavlja kot vodja projektov v podjetju Stratkom, sicer pa je zastopnik Društva za srbski jezik in kulturo), režiser Dušan Jovanović, bivši predsednik Rotary kluba Ljubljana Barje Branko Matijević, Marko Milosavljević (zaposlen na državni Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani), Dragan Mitić, Svetlana Slapšak (z državne Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani) in Aleksandra Stanković (s stalnim naslovom v Zrenjaninu, kot svetovalka je po poročanju portala Novinar.de delala na srbski ambasadi v Ljubljani).

Sedež društva je na Parmovi ulici v Ljubljani, delujejo pa prek spletne strani, na kateri je posebej izpostavljeno, da jo podpira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, poleg tečajev srbščine pa se na portalu največ posvečajo migrantom, in to tako, da projekte financirajo razna slovenska ministrstva, od notranjega ministrstva pa tudi do vladnega urada za komuniciranje.

Od ustanovitve leta 2010 je društvo največ denarja neposredno od ministrstev, skoraj 132 tisoč evrov, dobilo od ministrstva za kulturo, 109 od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, 75 tisoč evrov od zunanjega ministrstva in devet od notranjega. Deset tisočakov so dobili od Pedagoškega inštituta, osem od Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, po pet od zavoda za zaposlovanje in vladnega urada za komuniciranje. A tu se uspešnost ustanovnih članov s 45 tisoč evrov letno podprtega SKC Danilo Kiš, da živijo na račun slovenskega proračuna, šele začenja.

Protestno pismo

SKC Danilo Kiš, ki je nastalo na pobudo predsednika Borisa Tadića, nezadovoljstvo vzbuja tudi v srbski javnosti. Tako je predsednik Slovensko-srbskega kulturno-humanitarnega društva Radovan Milić ob ustanovitvi društva na spletni strani Novinar.de objavil daljšo analizo seznama ustanoviteljev društva, v katerem se je obregnil ob sestavo ustanoviteljev, ki naj bi bili »vidni intelektualci«. Obregnil se je zlasti ob uslužbenko ministrstva Aleksandro Stanković, rotarijca Branka Matijevića in ob do tedaj objavljene zapise Svetlane Slapšak ter zapisal, da center mora obstajati, »a z drugimi ljudmi«. V prvotni sestavi ustanoviteljev je bil tudi pozneje obsojeni paroh Peran Bošković, proti kateremu Milić protestira in se sprašuje, kaj sploh počne, razen tega, da išče materialno varnost in se meša v izbor kandidatov za parlament. Pri tem se sklicuje na članek, po katerem naj bi Bošković obrnil hrbet Jožefu Školču in se obrnil k stranki Zares Gregorja Golobiča. Kot pričajo podatki iz Erarja, je za to odločitev pozneje dobro zaslužil njegov današnji poslovni partner Nikola Damjanić.

1,6 milijona evrov

SLOVENSKE PREGOVORE KRIVI ZA SAMOMORE
Na spletni strani Pozitivna psihologija za boljše življenje, kjer po 20 do 25 evrov prodajajo udeležbo na predavanjih, ki jih organizirajo skupaj s Časnikom Večer, se Željko Ćurić med drugim predstavlja kot »doktor medicine, psihiater, psihoterapevt ter soustanovitelj in direktor firme O.K. Consulting, d.o.o., Ljubljana. Večinoma se ukvarja z menedžerji, športniki, pogajalci s teroristi in pripadniki specialnih enot policije.«

Ćurić je ustanovitelj in po podatkih Erarja direktor podjetja O.K. Consulting, družbe za izobraževanje in transformacijski menedžment. Podjetje je imelo zadnja leta od štiri do pet zaposlenih, iz proračuna pa je v 15 letih zaslužilo kar 1,6 milijona evrov, kar pomeni v povprečju okoli 108 tisoč evrov na leto. Največ storitev so opravili za javni zavod Celjske lekarne v skupni višini 156 tisoč evrov, 150 tisoč evrov so zaslužili z javnim zavodom RTV Slovenija, 106 evrov z Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve. 89 tisoč evrov nakazila so dobili od Zavoda RS za zaposlovanje, po 60 tisočakov pa od ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v času ministra Gregorja Golobiča, notranjega ministrstva, Lekarn Ptuj, Zdravstvenega doma Ljubljana, Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik. Na seznamu proračunskih porabnikov, s katerimi so delali posel, je še vrsta izobraževalnih in zdravstvenih organizacij. Ćurić v javnih nastopih kritizira slovenske navade in komunikacijo in z visoko stopnjo samomorilnosti oziroma dvema samomoroma na dan, ki se zgodita v naši državi, izpostavlja tri slovenske pregovore: »Molk je zlato«, »Kdor molči, desetim odgovori« in »Ne izstopaj«.

 
KUČANOVA SODELAVKA NAPADLA GRIMSA

Svetlana Slapšak, kolumnistka časnika Večer, ki zadnje čase vse pogosteje nastopa na RTV Slovenija, je na domačem naslovu v centru Ljubljane z Božidarjem Slapšakom ustanovila tudi Zavod za balkanske in mediteranske študije in kulturo Ljubljana. Slapšakova je lani v pogovoru za časnik Delo, ki ga lastniško obvladuje tajkun Kučanovega Foruma 21 Stojan Petrič, poslanca SDS Branka Grimsa označila za radikalca. Zaradi nagovora ob prazniku Marijinega vnebovzetja se je spravila tudi na nadškofa Stanislava Zoreta in slovensko Cerkev: »Nihče ne vpraša nadškofa, zakaj Cerkev ne prepusti vsaj polovice svojega bogastva slovenskim revežem, mladim družinam brez stanovanj in šoloobveznim otrokom do njihove zrelosti. Prava Cerkev bi za več iskrenih vernikov morala poseči globoko v žep.« O parohu Boškoviću, poslovnem partnerju njenega poslovnega partnerja v biznisu Srbskega kulturnega centra Danilo Kiš, ki je od slovenskih revežev pokasiral že 428,75 minimalnih plač in ki je bil v času pogovora že obsojen zaradi pohlepa in poneverbe, pa Slapšakova ni povedala niti besedice …

  https://skandal24.si/skandal/iz-tiskane-izdaje-srbski-posli-placani-iz-zepa-slovenskih-davkoplacevalcev-1-del/