Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 2509

Лево на слици - Славица Клеин овогодишњи добитник Златне значке и признања

У четвртак, 18. априла, на Сцени „Раша Плаовић“ Народног позоришта у Београду по 44. пут уручене су Златне значке и Повеље Културно-просветне заједнице Србије истакнутим културним посленицима, уметницима, научницима, професорима и новинарима у земљи и расејању.
Пише: Гордана Јеж Лазић - књижевница

  

Ово изузетно признање додељују Културно-просветна заједница Србије и Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, а под покровитељством Министарства културе и информисања Владе Србије.

       Овогодишње награде као председник жирија потписао је председник Удружења књижевника Србије, Милован Витезовић, па тако ово признање, поред изузетне части, добија и шешир професора и омиљеног књижевника генерација. Програм је почео тачно у подне, Доситејевом родољубивом химном „Востани Сербије“ и током наредна два сата на најлепши начин потврдио речи генералног секретара Културно-просветне заједнице Србије, Живорада Ајдачића да се ово признање додељује онима који су сједињени у чувању културне баштине и љубави према домовини.
       Међу лауреатима овогодишње Златне значке Културно-просветне заједнице Србије је и Славица Клеин, оснивач и директор српско-аустријског Културног удружења „Goldenes Wort“ („Zlatna reč“). На питање зашто „златна“, одговара: „Ја сам из Бора“. И управо у овом кратком одговору и крије се кључ – далеко стижу само они који никада не забораве одакле су кренули. А Славица Клеин српску културу и традицију представила је и у Словенији и у Аустрији на заиста необичан начин, кроз причу наших обредних хлебова. Тако 2016.г. она постаје прва жена са звањем српског витеза, одликована орденом Круна.

Државни секретар Министарства културе и информисања Р. Србије уручује признање Славици Клеин

Славица Клеин добитник је и многих књижевних награда и признања, заступљена је у бројним зборницима и антологијама код нас и у иностранству, аутор је двеју књига поезије и идејни творац, организатор и, са својим удружењем, покровитељ Међународног књижевног фестивала у Бечу, који је сваке године посвећен неком од великана српске књижевности који су нас на најрепрезентативнији и најаутентичанији начин представљали у свету, а чији је књижевни пут имао додирних тачака са Аустријом. Ова манифестација изнедрила је до сада два озбиљна поетско-прозна зборника, посвећена Милошу Црњанском и Лази Костићу и направила најлепши мост између генерација афирмисаних имена наше књижевности и веома младих, изузетно талентованих будућих великих имена српске књижевности. Рад Славице Клеин и јесте усмерен ка представљању наше културе и уметности у свету и ка повезивању како наших уметника у Матици и расејању, тако и ка повезивању наших и уметника у свету. То је дуг, несебичан и предан пут, али сузе у њеним очима јуче биле су златне, као Доситејева истина - злато ума нашега. Данас, после деценија систематског урушавања нашег угледа у свету, витешки је представљати нашу културу и уметност  и враћати јој место које јој припада. На питање шта за њу представља додељено јој признање, Златна значка Културно-просветне заједнице Србије, Славица Клеин одговара: „Много значи када знаш да неко у твојој земљи види и прати твој рад, то је огромна подршка“, а онда додаје: „Али, толико тога још можемо да урадимо за своју земљу, заправо мислим да сам до сада урадила веома мало од свега оног што бих хтела још да учиним“.
Због свега тога нарочито радује чињеница да су овогодишње Повеље Културно-просветне заједнице Србије додељене Академији српске народне игре из Торонта и редакцији недељника „Новине Торонто“, који је 1994.г. покренула група наших ентузијаста, а недељник се развија и неуморно представља нашу културу у Канади свих ових деценија.

За Трагове / књижевница Гордана Јеж Лазић