U subotu 11. januara 2020. godine od 10 do 22 sata u hotelu New Yorker, u srcu Menhetna, Teslina naučna fondacija (TNF) u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Njujorku, osmi put, održava konferenciju pod nazivom "U duhu Tesle" (Tesla Spirit Award).

To je ujedno i zvanična desetogodišnjica postojanja Tesla naučne fondacije, mada je godinama pre toga postojala kao Nikola Tesla klub i Nikola Tesla pronalazački klub.


U jutarnjem programu koji vodi Lana Ašanin predstaviće se brojne Tesla organizacije i pojedinci koji su uradili nešto značajno u domenu promocije Teslinog života i dela. Između ostalog biće prikazan i odlomak iz romana "Nina od Arabije" o Tesli i Mark Tvenu koji čita glumac Nenad Nenadović. Jedan od junaka romana "Nina od Arabije" je i Nikola Tesla, a ovo je ujedno i prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz "oživljene" i svima dostupne odlomke na YouTube koje čitaju poznati glumci iz Srbije.

U drugom delu programa Tesla ways, putevima Tesle kroz Ameriku i Kanadu - biće prikazan novi veb sajt i softver koji će nam pokazati sva mesta u kojima je Tesla boravio i radio 60-ak godina, koliko je živeo u Americi. Posetioci Njujorka, ali i cele Amerike i Kanade, moći će preko svojih pametnih telefona, preko GPS koordinata, doći na lice mesta i dobiti mnogo informacija o Teslinom radu, u to vreme i na tom mestu.

"Ovo je tek početak, planiramo i dokumentarni film na istu temu kao i monografiju. Srećan sam jer će na konferenciju stići učesnici iz Srbije, Rusije, Kanade, Nemačke, Hrvatske i Amerike", kaže Nikola Lončar predsednik TNF iz Filadelfije.



Nikola Lončar

Treći deo programa je Kako napraviti Tesla klub u svojoj školi, fakultetu ili zajednici. TNF sa Tacony academy charter school i Frenklin institutom iz Filadelfije, a od ranije i sa Tesla muzejom u Beogradu, već šest godina bavi se realizacijom ove ideje koja je veliki izazov. U ovaj program su pored nastavnika, aktivno uključeni brojni umetnici i inženjeri.

Konferenciju o Tesli pratiće i umetnička izložba posvećena Tesli sa umetnicima koji su napravili najbolje radove u proteklih 12 meseci.

U večernjim satima je susret Teslin narod (na srpskom), Panel diskusija u organizaciji TNF i Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku, a program će voditi Katarina Radivojević, jedna od najpopularnijih srpskih glumica.

Olgica Vlačić, konzul Republike Srbije u Njujorku najavila je svoj dolazak i učešće na Panelu.

Ceo program će biti snimljen i postavljen na TeslaTalk TV, a TV ekipa će praviti intervjue sa učesnicima konferencije u čuvenoj Teslinoj sobi 3327 u hotelu New Yorker.

Dokumentarno animirani film Ka svetlosti autora Save Sajka iz Beograda (o Tesli i Pupinu) dobitnik je prve nagrade U duhu Tesle i biće prikazan tokom januarske konferencije.

Izvor: Marina Bulatović