Štampa
Kategorija: Rasejanje
Pogodaka: 1839

Бака и дека Мирка Радовића су отишли из Србије у Перу 1948. године, али он је одлучио да се врати Србији и својим коренима. Покојни отац Миодраг је, каже, "чист" Србин, а мајка Перуанка шпанског порекла и католичке вероисповести, али Мирко себе сматра Србином православцем и његова мајка то разуме. Бави се музиком, компонује и пише текстове, жели да кроз музику промовише нашу земљу.

Бака са очеве стране је пореклом са Дурмитора, дека из Прибоја и он га је од малена учио о историји Срба. Борио се у четницима, веома поштовао Дражу Михајловића, а Мирко наглашава да му је причао праву истину о Титу, прекрајању и фалсификовању српске историје.

„Одувек сам, желео да дођем у Србију одакле потичем. Први пут сам дошао 2001. године, Србија је прелепа земља, свиђа ми се и народ, атмосфера. И мајка је посетила Србију и плакала јер отац за живота никада није дошао, а толико је желео. У Перуу је мало Срба и православаца, многи који су дошли су временом узели католичку веру која је доминантна, посебно Срби из Далмације који данас кажу да су Хрвати, али ја после Јасеновца не могу да будем ни католик. Много сам научио о Србији иако још не говорим добро српски, али као Србин примећујем да се много тога променило овде и да нема културе. На пример, улице су пуне ђубрета, а док код куће од родитеља не научимо да волимо и чувамо наше улице и нашу земљу, нећемо моћи ни да променимо земљу на боље“, примећује Мирко.



Гост Србин.инфо је открио и како су бројни православни Срби, који су се последњих година и деценија досељавали у Латинску Америку, постали католици, Хрвати, Црногорци.

„Највећи непријатељ Србину је други Србин. Хрватска држава и католичка црква су преотеле Србе и српску дијаспору у Јужној Америци, па су тако Срби масовно постали Хрвати као мој друг Јован Томашевић који себе сматра Хрватом. Кажем му да не може бити Хрват са тим именом и презименом, али ето. Последњих година је исто урадио и Мило Ђукановић, делећи пасоше државе ЦГ српској дијаспори. Пошто мора годинама да се чека на српски пасош због бирократије, онда Срби из дијаспоре узимају хрватски или последнхиј година црногорски који се много брже и лакше добијају. Временом забораве своје порекло па друга и трећа генерација Срба у Латинској Америци не знају више ништа ни о Србији ни о свом пореклу. Хрватска користи и то што је католичка црква тамо јака. Ја сам одлучио да се вратим православљу и српским коренима, славим славу свети Јован. Морамо да водимо рачуна о нашем пореклу. Осећам своје гене, осећам се као Србин, иако имам латино изглед као Шпанац „, каже Мирко Радовић, поносни Србин из Перуа.

Гост Србин.инфо и Дејана Петра Златановића је причао у емисији и о томе како су се његови бака и дека снашли када су пре 70 година отишли тако далеко од куће, а како су доживели унукову прву посету Србији и њиховом родном крају који нису видели од одласка у Перу. Говорио је и о музичкој индустрији, о свом послу, о великој миграцији Јапанаца у Перуу и другим темама. Више о томе погледајте у видео прилогу.