Bečke božićne pijace imaju dugu tradiciju i za mnoge posetioce Beča predstavljaju neizostavan deo bečke kulture. I pored svih mera i ograničenja zbog pandemije i ove godine će ispuniti sva očekivanja posetilaca, najavljuju organizatori.

Od sredine novembra do kraja decembra trgovi i brojne druge lokacije u Beču i ove će se godine pretvoriti u čarobne božićne pijace. Uz zvuke božićnih pesama i sjaj prekrasnih lampica u Beču će zavladati prava praznična atmosfera.

Organizatori  su razvili opširan koncept prevencije od infekcije COVIDOM-19. Bečka privredna komora je naložila jobavezno nošenje maski na svim lokacijama božićnih pijaca kao i držanje potrebne distance, kako za posetioce tako i za zaposlene na štandovima. Ove godine biće otvoreno 18 pijaca sa ukupno 852 štandova, što je 178 štandova manje nego protekle godine. Dodatni redari će posetiocima ljubazno skretati pažnju na poštovanje propisanih mera.

Bečka služba za božićne pijace i ove godine kontroliše kvalitet i higijenu namirnica na gastronomskim štandovima uz uzimanje uzoraka. Zbog strogih kontrola prošle godine skoro da nije bilo nikakvih zamerki.

Tako će prema sadašnjim planovima nošenje zaštitnih maski na bečkim božićnim pijacama biti obvezno, osim u trenutku konzumacije hrane i pića, dok će za stolovima moći biti najviše četiri osobe.

Za održavanje higijene ruku, zaposlenima i posetiocima na raspolaganju će stajati punktovi  s dezinfekcijskim sredstvom. Održavanje aktivnosti u zatvorenom prostoru nije dopušteno, a po preporuci ne bi trebalo biti posebnih programa za decu.

Najveća i najposećenija božićna pijaca u Beču je „Christkindlmarkt“  koja se nalazi  na trgu ispred gradske kuće Rathaus biće otvorena 13.  novembra 2020. godine. Kroz prekrasno osvetljen park ispred Rathaus-a i ove godine će vijugati poznato klizalište na otvorenom površine oko 3.000 m2, a u parku će ponovo biti postavljeno popularno praznično osvetljenje i velika jelka isped Rathausa.

Poznato bečko klizalište  pod nazivom „Bečki ledeni san” biće otvoreno posle završetka božićne pijace, od  20. januara do 28. februara 2021. godine. Bečka ledena bajka i ove sezone prostiraće se na površini od oko 8.300 m2, gde će ljubitelji klizanja svih uzrasta uživati u vrhunskoj zimskoj zabavi.

 
Beč bez novogodišnjeg dočeka na trgovima

Bečka gradska uprava i organizatori odlučili su da tradicionalnog novogodišnjeg dočeka ove godine ipak neće biti. Ova odluka je doneta jer se ova manifestacija održava na veoma velikom prostoru tako da potrebne mere kao što su ograničenja broja posetioca ili poštovanje propisanog razmaka od jednog metra organizatori nisu u mogućnosti da sprovedu. Ovo je prvi put u poslednjih 30 godina da je Doček u centru Beču otkazan, ali bečka gradska uprava navodi da se već radi na osmišljavanju programa za sledeću godinu.