Srbija je zainteresovana za ustavno-pravno definisanje polozaja Srba u Sloveniji gde prema procenama zzivi između 70.000 i 100.000 građana srpskog porekla, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predložio Sloveniji da razmotri uvođenje dvojnog državljanstva Srbima koji žive u toj zemlji.


Dačić je posle sastanka sa slovenačkim kolegom, predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Igorom Zorčićem, rekao da je status Srba u Sloveniji bio jedna od tema njihovog razgovora i podsetio da slovenačkom Ustavu i zakonima građani srpskog porekla u toj zemlji nemaju status manjine već etničke zajednice.

"Ne postoji stalni odnos prema potrebama Srba u Sloveniji. Ovde je reč o problemima finansiranja kulturnih programa, nezastupljenosti u odgovarajućim programima medija, ne postoji stalno finansiranje", rekao je Dačić na zajedničkoj pres konferenciji u Domu Narodne skupštine.

Dodao je da s druge strane Slovenci u Srbiji imaju status nacionalne manjine, iako ih po zvaničnom popisu, kako je rekao, ima manje od jedan odsto.

"To nije pitanje samo broja, već i statusa i određenih prava. Želimo da rešenje tog pitanja bude znak jačanja naših odnosa, međusobnog poverenja, a ne komplikovanja međusobne situacije, apsolutno je suprotno'', rekao je Dačić.

Dodao je da je pitanje reciprociteta važno i da Srbija dozvoljava dvojno državljanstvo, te da Slovenci koji žive u Srbiji mogu da imaju slovenačko državljanstvo bez gubljenja srpskog državljanstva.

"Možda biste mogli da razmislite da i vi to dozvolite. Mnogi ugledni Srbi koji žive u Sloveniji, umetnici kulturni radnici voleli bi da imaju srpsko državljanstvo, ali se plaše da ne izgube slovenačko. To predlažemo kao prijatelji, jer smo tako sa Mađarskom, Turskom i drugima rešili mnoge probleme, povećavajući stepen međusobnog razumevanja i tumačeći te poteze kao prijateljske", kazao je Dačić.

Zorčić je rekao da Slovenija ima specifično uređenje statusa nacionalnih manjina koje je, kako kaže, zasnovano na istorijskim prilikama navodeći da takav status i posebna prava u Sloveniji imaju mađarska i italijanska nacionalna manjina.

"Primetili smo da i ostale nacionalne zajednice u Soveniji žele da dobiju sličan status koji je primer za mnoge evropske države. Slovenija u svom Ustavu ostavlja mesta za štitu prava svih nacionalnih grupa", naveo je Zorčić.

Kaže i da je Ministarstvo kulture Slovenije formiralo Savet za nacionalne manjine koji se, kako je rekao, stara da se ispoštuju sve međunarodne konvencije u vezi sa tim pitanjem.

"Smatrarmo da je to dobar način da se priđe interesima svih nacionalnih zajednica", rekao je Zorčić.