Štampa
Kategorija: Srbija
Pogodaka: 1840

Карађорђев дом у Рачи, једна од ретких репрезентативних грађевина које могу да се подиче како својом архитектуром, тако и самом историјском традицијом и наменом, данас је у потпуно руинираном стању.

Шумадијски дворац, како су ову зграду звали већ и пре него што је направљена и свечано отворена 8. децембра 1933. године, сада је на корак до потпуног пропадања. Оно што је некада направљено као Дом за незбринуту децу, из фонда краљице Марије, и од новца који су сакупљали имућни грађани, опасано је зидинама на којима је фасада пропала, кров је сасвим урушен, а кроз некада велелепне прозоре хучи ветар.

Како за Блиц каже Ненад Савковић, председник Општине Рача, у чијем је власништву ова ретко лепа зграда, има идеја и планова, али нема новца како би се она сачувала и привела некој намени.
карађорђев дом

– Дом је до Другог светског рата био хуманитарно-просветна установа тадашње Краљевине Југославије. За време рата ту је била смештена Грађанска школа за ратну сирочад. После је била и гимназија, па пољопривредна школа… Након ње, основна школа која је ту радила до средине деведесетих. Тада је почео рат, прошло је много расељених лица и избеглица. Они су ту боравили до 2016. године – прича Ненад Савковић.

Данас, овај објекат од два спрата, који има и четири куле, поткровље и површину од 3.600 квадрата, делује сабласно… Споља, а још више изнутра. Када се уђе кроз врата овог објекта, јавља се осећај некадашње раскоши, али и неминовни утисак садашњег безнађа. Огроман простор, степениште које на две стране води на спрат, али и централна сала – данас је стециште напуштених паса и мачака. Од старог сјаја, остале су само ствари које сведоче о некадашњем животу који је испуњавао ово краљевско здање.

У самом приземљу је кухиња, па некадашња трпезарија… На гомили су велике количине конзерви са салатом и цвеклом… На другој страни, у углу, на стотине тегли са краставцима, а у средини просторије гомила одеће и обуће, пасте за зубе… Ту су и две велике просторије за купање…све руинирано.

Када се крене на спрат, долази се до велике сале која је некада служила за фискултуру. На плафону још увек виси чекрк са карикама. У суседним просторијама, које су биле учионице, остао је понеки комад намештаја… Све је прекривено прашином, влагом, а на неким местима се и урушио плафон. У једној од учионица, на столу је и грб краљевине који је пао и разбио се. Симболични приказ судбине овог здања и државе која га је и саградила.

Око објекта је огроман плац, који му припада, двориште, топлана… Све је то вредно, али руинирано и неискоришћено. А оно што је пусто, увек брзо пропада.

За делимичну санацију овог објекта, потребно је око два милиона евра. Тај новац општина нема. Конкурисали су, кажу, у Министарству културе да се санира фасада, крови столарија. Али, у сарадњи са Владом и регионалном агенцијом за развој је у току тражење решења за намену овог објекта. Људи из Раче су вољни да ова зграда добије намену репрезентативног објекта Владе Србије, попут оне црногорске на Цетињу. Међутим, одговора још нема.

– Ми замишљамо да се овај дом нађе на путу туристичке туре од Орашца, Тополе, Вишевца и Покајнице, која представља рођење, живот и смрт вожда Карађорђа, и причу о Првом српском устанку и буђењу државности. Али, много тога зависи од помоћи државе – каже Ненад Савковић.

Више фото информација погледајте на црвеној ознаци

Небојша Радишић, Блиц
карађорђев дом
Фото: РАС Србија
Фото: Небојша Раус, РАС Србија