Štampa
Kategorija: Srbija
Pogodaka: 1426

Zdravstveni nadzor pri ulasku u Srbiju stupa na snagu u petak 18. septembra 2020. godine od 18:00 časova. Nova mera odnosi se na putnike koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

Vlada Srbije objavila je detaljno uputstvo, koje je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, o tome šta treba da rade putnici koji u Srbiju uđu u petak 18. septembra posle 18: 00 časova.

Državljanima Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, a koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom – Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, prilikom pasoške kontrole uručivaće se pisano obaveštenje kojim se upozoravaju na obavezu javljanja nadležnoj kovid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice.

Građani i strani državljani treba da podnesu elektronsku prijavu na adresi www.e-zdravlje.gov.rs

Kada popune upitnik samoprocene simptoma, na osnovu odgovora će dobiti smernice o daljem postupanju, a ako ostave broj telefona i odgovori ukažu na sumnju na kovid-19, lekar će ih pozvati na pregled.

“Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu, što znači da građani ne treba po automatizmu da posećuju kovid ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva”, ukazuje se u saopštenju.

Građani ne treba po automatizmu da posećuju kovid ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocene dobiju takva uputstva.

Time se izbegavaju nepotrebne gužve u ambulantama i eliminiše se opasnost da se nezaraženi građani eventualno inficiraju virusom pri redovima za pregled.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, a građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu treba još jednom da urade test samoprocene na kovid-19.

Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Građani koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva.

Upozorava se da svako nepostupanje po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja predstavlja grubo kršenje epidemioloških mera i svesno ugrožavanje sopstvenog zdravlja, ali i zdravlja kompletnog stanovništva Republike Srbije.

Rizična i neodgovorna ponašanja poput tih mogu relativno brzo dovesti do ponovnog i još bržeg širenja koronavirusa među stanovništvom što razume se, nije ni u čijem interesu i Vlada Republike Srbije poziva sve građane da strogo postupaju po uputstvima iz zdravstvenog upozorenja.

Poštovanje preventivnih mera i dalje ostaje jedini siguran i dokazan način zaštite od koronavirusa.

Nošenje maske u zatvorenim prostorima, održavanje razdaljine kao i redovna higijena ruku i dezinfekcija prostora su od ključnog značaja za sve nas i jedini put to očuvanja našeg zdravlja.

Vlada Republike Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju sve epidemiološke mere, bez izuzetka.