Štampa
Kategorija: Religija
Pogodaka: 332

Трговачки суд у Загребу заказао је за 19. децембар рочиште на којем ће се одлучивати о предлогу отварања стечаја над Епархијом загребачком-љубљанском Српске православне цркве и наредио митрополиту Кирилу Бојовићу да достави попис имовине и обавеза (дугова) Епархије, јављају данас загребачки медији.

Ако особа овлашћена за заступање дужника у року од осам дана не достави попис имовине и обавеза дужника, Суд ће одредити саслушање особе овлашћене за заступање дужника, истиче се у судској одлуци коју потписује судија Јадранка Мађерух, наводи агенција Хина.

Прете привођењем митрополита СПЦ!

„У случају неодазивања на саслушање суд може особи овлашћеној за заступање дужника одредити довођење, а може је и казнити новчаном казном у износу до 1.327,23 еура“, наведено је у решењу.

Суд подсећа и да за давање неистинитог или непотпуног пописа имовине и обавеза, дужник (митрополит СПЦ) одговара као за давање лажног исказа у поступку пред судом.

У образложењу се наводи да је 4. октобра био обустављен скраћени стечајни поступак, покренут по захтеву Финансијске агенције (Фина), али је одлучено да ће се поступак наставити применом општих одредби Стечајног закона.

Као разлог томе, наводи се како из достављене документације произлази да друштво располаже имовином и то некретнинама уписаним у земљишне књиге које води Општински суд у Пули.

У објављеној судској документацији не наводи се тачан износ дуговања Епархије, а Финансијска агенција је позвана да достави потврду о стању жиро-рачуна дужника с датумом непосредно пре рочишта заказаног за 19. децембар.

Епархија загребачко-љубљанска Српске православне цркве уписана је у Регистар верских заједница 16. новембра. 2004. године, са седиштем у Загребу, у Илици 7/II.

Митрополит Кирил Бојовић је до устоличења у Загребу (након Порфирија) био је епископ СПЦ у Аргентини, та епархија у Буенос Ајресу је формирана 2011. године на Сабору СПЦ на иницијативу блаженопочившег митрополита Амфилохија. Кирил (световно Милан) је рођен у Подгорици, дипломирао је на ПМФ-у и завршио постдипломске студије, радио као асистент на ПМФ-у у Подгорици и након тога се замонашио. Рукоположен је 2016. за епископа диоклијскога у Подгорици. Брат митроплита Бојовића је политичар Драган Бојовић (ДНП), а снаја му је била министарка здравља Јелена Боровинић – Бојовић у влади Здравка Кривокапића. Као пулмолог је лечила блаженопочившег митрополита Амфилохија у Клиничком центру ЦГ када се разболео од короне и потом преминуо.

Порфирија (митрополита загребачког пре него што је постао патријарх СПЦ), стечајни поступак и попис имовине у загребачко-љубљанској епархији као да не брине. Он је синоћ ишао код Лепе Брене на Аранђеловдан и насмејано се сликао за Инстаграм профил Брениног сина Виктора. Можда је и препричавао догодовштине са путовања у Аргентину у друштву свог саветника и пријатеља Хрвата Драга Пилсела, који је то описао у колумни: „Ја, унук усташе са мојим братом Порфиријем у Аргентини“