Štampa
Kategorija: Slovenija
Pogodaka: 299

Slovenija nije dala agreman kandidatu Srbije za ambasadora Zoranu Đorđeviću zbog "formalnih prepreka bezbednosne prirode", piše slovenačko "Delo".

Srbija je zvaničnim kanalima 8. avgusta ove godine zatražila od Slovenije saglasnost za Zoran Đorđevića, koji je trenutno v. d. direktora "Pošte Srbije", a koji bi trebalo da bude imenovan za ambasadora u Sloveniji.
 
Prema saznanjima slovenačkog lista, Đorđević neće dobiti saglasnost Slovenije da postane ambasador Srbije u Sloveniji.
"Delo" navodi i da nije bilo moguće dobiti zvaničnu informaciju o problemima u dodeli agremana za Đorđevića. Naime, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Slovenije ne komentariše proceduru za izdavanje agremana za šefove diplomatskih misija u Sloveniji.
 
U principu, u slovenačkoj diplomatiji podela agremana sledi šest do osam nedelja nakon predloga, ako, naravno, nema prepreka za njegovo izdavanje.

Prema saznanjima "Dela", jedna od institucija izrazila je "formalnu rezervu" prema Đorđeviću.
 
Prema članu 4 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, država prijema, odnosno Slovenija, nije dužna da državi pošiljaoca objašnjava razloge odbijanja saglasnosti. U ustaljenoj diplomatskoj praksi, smatra se odbijanjem kandidata ako država ne izda sporazum u roku od devedeset dana od dana prijave. Nakon tri meseca, zemlja prijema smatra kandidata za ambasadora nepoželjnom osobom.