Александар Вучић је договорио да албански монаси уђу у српске манастире на Космету! Ово за "Србин инфо" ексклузивно открива др Марко Јакшић из Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“. Више о овоме у видео прилогу.

Захваљивање председника Србије Александра Вучића српском патријарху Порфирију због давања аутокефалности Македонској православној цркви открива неке чудне политичке димензије.

Овај  поступак Српске православне цркве је дубоко штетан по државне и националне интересе државе Србије и по ономе што може да се чује у појединим београдским круговима јесте да је Александар Вучић прави аутор ове идеје. Разлог је овај – да се име њему блиског човека не би нашло на америчкој црној листи он је лобирао код своје цркве да се издејствује аутокефалност Македонској православној цркви. Наравно, то је била жеља америчке администрације.

Давање ауатокефалности Македоноској православној цркви трасира пут да сутра и православна црква у Црној Гори крене у истом правцу. А оно што је још горе јесте да то сепаратистима у Приштини омогућава да албанска православна црква из Тиране изврши експанзију на српске манастире на Косову и Метохији.
Неколико векова српске историје у Северној Македонији на овај начин је бачено под ноге. Држава Србија и СПЦ одрекле су се бројних светиња, цркава и манастира које су вековима градили српске династије и српске велможе. А то су пре свега они који су добро познати, династије Немањића, властеле попут Мрњавчевића, Дејановића, Бранковића, Драгаша и многих других мање познатих.

Српски краљ Милутин Немањић који је изградио 42 српске светиње као што су манастр Бањска, Богородица Љевишка, Грачаница има више својих задужбина у Северној Македонији него у данашњој Србији. За те просторе у Северној Македонији он је увек говорио да је то његова дедовина.
Пре нешто више од век и по српска митрополија у Сремским Карловцима дала је аутокефалност Румунској православној цркви. У преговорима са овом црквом српска митрополија је задржала под својом управом бројне српске цркве и манастире у Румунији нарочито у околини Арада, Темишвара и другим деловима.

На састанку са македонским председником Пендаровским у мансастиру Прохор Пчински председник Србије је у више наврата говорио о братском македонском народу по чему се види да је потекао из комунистичког шиљела јер је свима добро познат начин стварања и црногорске и македонске нације. Очита је чињеница да председник Србије потцењује значај такозване Старе Србије у стварању српске државе и српске нације. Јер одрицањем од историје и духовног наслеђа створеног на овом простору сама дружава Србија се одриче и својих корена. На несрећу Срба српски председник о томе мало зна.

А уопште, много га и не занима, имајћи у виду да је његово главно гесло у владању свих ових година само пуки опстанак на власти уз згртање огромне количине новца. Њему власт иначе служи да тргујући српским националним и државним интересима да се лично богати. Последњи у низу штетних договора по интересе државе Србије јесте француско–немачки предлог где у тачки два Србија прихвата суверенитет, територијални интегитет и независност своје јужне покрајине са чиме се у Охриду на састанку са сепаратистима Александар Вучић сагласио. О свему овоме историја а такође и српско правосуђе у времену кад буде сишао са власти одредиће праве димензије националне издаје председника Србије. Његова изава „да их мало лажем, да их мало варам“ имаће свој епилог на суду јер је Александар Вучић издао српске нацоналне и дражване интересе.

Лијући крокодилске сузе за Србима из некадашње Републике Српске Крајине он покушава да замагли и сакрије издају одрцања од Косова и Метохије. С тога и давање аутокефалности Македонској православној цркви угрожава српске светиње на Косову и Метохији јер се тиме отвара пандорина кутија да останемо без њих.

Како радили тако нам Бог помогао.
    
     


       
Косовска Митровица
05.08.2023. године          

Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“