Posle jednomesečne potrage za Aleksandrom Todorovićem, juče je njegove rođake i prijatelje uznemirila vest, da su ga u akciji potrage našli mrtvog u Ptuju. Po saopštenju policije se isključuje mogućnost da je bilo ko kriv za njegovu smrt. Neslužbeno je poznato da je sam sebi uzeo život.

Aleksandar Todorović je bio jedan od najpoznatijih imena u grupu anonimnih, koje su slovenačke vlasti 26 februara 1992 godine nazakonito izbrisale iz registra stalnog stanovništva. Prvi je štrajkom glađu (2001) upozorio javnost na problem. Godinu dana kasnije, osnovao je Društvo izbrisanih stanovnika Slovenije i postao motorna snaga u boju za ispravljanje učinjene nepravde prema 25. 671 žrtvi administrativnog genocida. U toku dvanaestogodišnjeg boja sa administracijom nakupilo se previše muke za jedan čovečji život.

»Ni njegovom smrću našim mukama nije došao kraj. Uništili su nam živote i živote nam naše familije. Nedostaje će nam. Bez njega ne bi stigli do stepena na kojem se nalazimo danas«, rekla je njegov suborac izbrisana Mirjana Učakar.

 

Sa slovenačkog preveo:

Radovan B. Milić