Председник Српско-аустријског друштва Марко Стијаковић позвао је Србе на бојкот покрајинских избора у Бечу, заказаним за 11. октобра.

"Позивам све Србе и Српкиње у Бечу да бојкотују покрајинске изборе у том граду, пошто нема ниједног Србина који би био на изгледном месту страначких изборних листа. Само тако можемо да покажемо колико наши гласови вреде и да нас нико више не може манипулисати - ни ловци на гласове - ни обећања

неких странака - данас вреде само дела. А на делима се нажалост још ниједна странка није показала", истакао је Стијаковић у саопштењу реагујући на најаву кандидатуре "турске листе" на предстојећим изборима.

Он је најавио да ће, после летњих одмора, прва активност Српско-аустријског друштва бити припрема независне српске платформе која ће припремити оквир за будуће политичко деловање Срба у Аустрији.

"Као платформа нећемо бити спремни да наступимо на изборима у октобру али ћемо утицати на изборни процес и предузети све потребне мере да будемо спремни за наредне изборе и бољу будућност Срба у Аустрији", поручује Стијаковић.

Он је указао да је вест о турској листи, која ће се кандидовати на бечким изборима, ових дана изазвала бурну дебату у којој странке попут ФПО И ОВП тај потез Турака називају "скандалозним" и злоупотребом гостопримства.

Док се већина грађана Аустрије слаже да је то неумерен потез и да то не сме да се деси, стручњаци и политички аналитичари оцењуја да би такав потез највише нашкодио владајућој Социјалдемократској странци (СПО), указао је Стијаковић.

"На моје питање "да ли би градска опозиција била и против једне евентуалне српске листе" нисам добио одговор, већ сам хрпу дописа људи који поздрављају ту идеју и неколико чудних образложења зашто Аустрији не требају "етничке изборне листе"", навео је Стијаковић.

Он је као чињеницу навео "да су Аустријанци српског порекла до данас били пасивни у погледу на странчке активности, а исто тако је чињеница да су они који су покушавали били постављени на задња места изборних листа, као "ловци на мигрантске гласове" без икакве могућности да буду изабрани и заборављени после избора".

"Све аустријске странке су пропустиле прилику да интегриссу представнике највећих мигранстких групација у своје редове и тако обогате своје странке и укључе мигранте у политичке процесе", критикује Стијаковић.

Док Турци узимају своју судбину у своје руке, Срби још увек размишљају и чекају да их неко позове, а они који су позвани као "ловци на српске гласове" налазе се на местима на којима је пролаз немогућ, навео је он.

                                                                     Стијаковић је оценио да је време за нову Аустрију са новим Аустријанцима.

"Годинама смо се ангажовали у разним станкама, а резултат је увек био исти - нико од нас није био нити виђен, нити подржан, као припадник велике групације са потенцијалом за будућност. Тако да је турски потез логична последица коју и Срби треба да следе. Србима у Аустрији је потребна Аустија која је "огледало друштва" у којој сви грађани могу равноправно да учествују у друштвеном раду", нагласио је Стијаковић.