Нова влада неће заборавити дијаспору и своје људе расуте у око 160 земаља света, поручио је данас у Народној скупштини Председник Владе Републике Србије и мандатар за састав нове владе Александар Вучић, најављујући да ће покушати да умрежи српску привреду са пословним људима у свету, уз обећање да ће се бринути много више о нашима у расејању.

Он је у експозеу пред народним посланицима указао да се из наше земље, у последње време много мање људи одлучило на емиграцију него у окружењу, наводећи као примере Хрватску, али и

Румунију и друге државе.

„Нажалост, припадамо народима који имају бројну дијаспору, народу који се вековима и деценијама селио и на другим просторима започињао нови живот. Највише нас боли што су минулих деценија отишле читаве генерације најобразованијих. Отуда ми данас имамо широм света врхунске лекаре, инжењере, научнике, професоре универзитета, успешне пословне људе, врхунске мајсторе, вредне раднике и готово да нема занимања која на најбољи начин не обављају наши људи“, објаснио је он.

Централно питање нове Владе, у овој области, како је навео, јесте економија, те ће покушати да српску привреду умрежи с нашим пословним људима у свету и да их позове на сарадњу.

„Волео бих да, попут Кинеза, Јевреја, Пољака и других народа који имају своју дијаспору, наши људи учествују у инвестицијама или да помогну да страни инвеститори дођу у Србију. Ми желимо сарадњу на обострану корист и корист држава у којима наши људи живе. Желимо да уместо да финансијски помажете своје ближње, помогнете да им отворимо радна места, да се запосле, и ми ћемо понудити такве пројекте“, најавио је он.

Вучић је рекао да зна да је за многе и даље велики проблем да реше питање држављанства Србије, те обећао да ће влада то хитно променити и да више нико неће моћи да каже да смо земља која најтеже решава то питање.

„Очекујем да ћемо потписати међудржавне споразуме о регулисању здравствено-пензионог осигурања, који ће омогућити многим нашим људима да пензионерске дане проводе у Србији“, подвукао је он.

Вучић је казао да ће се Влада и даље посебно бавити Србима у региону и трудити се да реши и остале њихове нагомилане проблеме, а радићеи на низу других важних питања.

„Србија већ има потписане међудржавне споразуме са земљама у региону којима се регулише положај и права Срба. Инсистираћемо да се ти споразуми доследно спроводе и да право сваког Србина у региону буде заштићено. Проблеми у региону су нагомилани“, подвукао је он.

Вучић је истакао да радећи на побољшању односа, влада намерава да уједно ради и на сигурности и будућности сваког припадника наше нације који у тим земљама живе.

Србија ће као матица и убудуће радити на очувању идентитета Срба у дијаспори, улагањем у рад, у рад њихових културних удружења, у учење српског језика и дипломатском борбом за њихов правни статус“, рекао је .

Вучић и додао да ће влада једнако водити рачуна о нашим људима у Србији и било где у свету.

Истовремено, додао је, захвалан је на свему што наша дијаспора чини и што ће учинити за своју отаџбину, уз обећање да ће држава убудуће много више бринути о проблемима наших људи у расејању.

Најавио је издвајање много више средстава за очување идентитета Срба у расејању него до сада.