Милан Ђурић, директор Културног и документационог центра Срба у Мађарској, са седиштем у Будимпешти, добитник је вредног признања Народне скупштине Републике Србије.

Скупштински Одбор за дијаспору и Србе у региону одлучио је да Велику плакету додели Ђурићу за „вишегодишњи рад на неговању и представљању српске културе у Мађарској, јачање веза са матичном земљом, успешну сарадњу са Скупштином Србије и развијање односа између Србије и Мађарске“. У Одбору за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије је 17 посланика из

свих посланичких група.

Парламент Србије у свом саопштењу истиче да је Милан Ђурић један од најзаслужнијих припадника српске заједнице у Мађарској за „континуирани рад на афирмацији традиционалног и савременог културног стваралаштва, а посебно за успешно организовање манифестације Месец српске културе у оквиру које се одржавају изложбе, фолклорни наступи, концерти, позоришне представе, књижевне вечери, промоције, научна предавања, програми за децу и приказују српски филмови, који својим садржајем обогаћују културни живот у Мађарској“.

Реaлизација ових програма, по мишљењу ресорног парламентарног Одбора, „доприноси већој препознатљивости српске културe у Мађарској и иницира интензивнију културну сарадњу између две суседне државе“.

Скупштина Србије истиче заслуге Милана Ђурића и за „организовање Сабора српске културе, Дана дечје књиге, Сусрета дечјих драмских радионица, као и за издаваштво у области литературе, историографије, етнографије, музикологије, ликовне уметности и других уметничких и научних области“.