У просторијама Управе за дијаспору и Србе у региону обележен јубилеј-две деценије српског Радија Младост из Швајцарске. Поред домаћина из Швајцарске и медија, свечаности су присуствовали представници српских културно-просветних установа из Аустрије, Француске и из других земаља, представници из Управе за дијаспору и Србе у региону и други угледни гости.

Двадесетогодишњи јубилеј почео је наступом три главне јунакиње програма Радио Младост, које су симулирале почетак емисије, која се годинама из Арауа у Швајцарској, регуларно емитује сваког четвртка, од 20 до 21 сат, на таласима Канала К.
Прилог Мирјане Раичевић Тасић
Радио Младост покренула је група ентузијаста - Милош и Горан Шмитран, Александар Килибарда и Анђелка Красојевић, осетивши потребу да се српска реч чује и у Швајцарском етру. Била је то 1997. година, време борбе за истину о српском народу и дешавањима на просторима претходне Југославије.

„Ми смо покушали да кроз наш радио, који је једини у Швајцарској оваквог типа, кроз своју културу, културну баштину, поезију и разне друге садржаје, везане за нашу отаџбину, пробијамо ту блокаду", рекла је за РТС главни и одговорни уредник Радија Младост.

Прослава јубилеја била је и прилика да се уређивачки колегијум Радија Младост захвали свим сарадницима културно-просветних установа из Беча, Париза, и из других градова света, али и да њихови представници кажу своју реч о деловању медија српске дијаспоре који може служити само за пример.

„Ми имамо домет у читавом свету. Сарађујемо лепо са матицом, а све чешће имамо укључења из разних делова света, како из Канаде, Аустралије, тако и из Кине и чак Индије, и то ме веома радује. Имамо нашу страницу на Фејсбуку, свој Јутјуб канал, своју интернет страницу такође...и људи воле да нас слушају, да сарађују са нама и ја сам врло срећна што сваком нашом емисијом можемо да допринесемо још већом слушаношћу", рекла је новинарка и песникиња Виолета Алексић.

Одушевљена функционисањем радио програма, гостујући у емисији пре две године, Тања Радојевић, председник Српског културног друштва у Цириху, постала је технички део тима, тон мајстор Радија Младост.

"Почело је тако што сам месецима гледала како се ради, учила, што би рекли-крала занат од млађег колеге. И пре две и по године сам одлучила да почнем сама да радим", каже Тања Радојевић, председник Културног друштва из Цириха.

Изведен је и лепо осмишљен културно-уметнички програм наступом наших талентованих уметника из Швајцарске.

Чување културног и националног идентитета Срба у расејању - било је и остало основно полазиште програма Радија Младост, што је, упоредо са великим ентузијазмом, напорима и залагањима оних који су га створили резултирало двадесетогодишњим опстанком на медијском простору српске дијаспоре.

Аутор:
РТС