Slavka Drašković, direktorka Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Srbije trebalo bi danas u Moskvi da se sretne sa srpskim privrednicima u tom delu rasejanja, a sutra da prisustvuje Investicionoj konferenciji koju u ruskoj prestonici organizuju Trgovinsko-industrijska komora Ruske Federacije i Privredna komora Srbije. Na ovim skupovima,

međutim, neće učestvovati Dragan Stanojević iz Ukrajine, inače predsednik Skupštine dijaspore koji predstavlja srpsko rasejanje iz Ruske Federacije, Ukrajine i Belorusije.

Šta je sporno

Podsećanja radi, Stanojević je za "Vesti" između ostalog izjavio da, kada je reč o Kancelariji "trenutno upošljeni kadrovi, a debelo plaćeni narodnim parama, ne ispunjavaju ažurno ni minimum aktivnosti vezanih za Skupštinu dijaspore i Srba u regionu". Rekao je takođe da je "na predlog određenog broja delegata zakazao vanredno zasedanje Skupštine dijaspore od 25. do 29. decembra u Beogradu", da je o tome obavestio Kancelariju "sa zahtevom da obavi pripreme, jer je ona servis dijasporskoj Skupštini", a da odgovor još nije dobio.

- Mada sa Slavkom Drašković nemam spor, otkazao sam susret u znak protesta zbog odnosa pojedinih službenika Kancelarije za dijasporu prema delegatima i meni kao predsedniku. Kad ona nauči saradnike da se uljudno profesionalno odnose, a za to primaju državnu platu, onda možemo da sarađujemo. Jer, mi delegati i svi dobronamerni pripadnici dijaspore sve što činimo za Srbiju radimo volonterski, bez ikakvih privilegija. Naš motiv je patriotski i ne moramo da trpimo nekorektan odnos - izjavio je za "Vesti" Stanojević.

Naime, posle nedavno objavljenog teksta u "Vestima" pod naslovom "Neradnici traže pomoćnike", prema elektronskoj prepisci do koje su i "Vesti" došle, iz Kancelarije za dijasporu je pokrenuta "istraga". Sa službene imejl adrese činovnika Zvonka Šoševića, od Stanojevića je zatraženo da potvrdi autentičnost navoda datih našem listu i obrazloži iznete stavove.

- Između ostalog u odgovoru Šoševiću naveo sam da tekst objavljen u "Vestima" u celini prenosi moju poruku. Iako je zahtev upućen na moju mejl adresu i adresu potpredsednika Skupštine dijaspore Zvonimira Jovanovića iz Švajcarske i sveštenika Saše Stojanovića iz Australije, odgovor sam poslao svim delegatima. Nemam potrebu da bilo šta krijem. Naš rad je javan i transparentan - rekao je Stanojević.
 Zakulisne igre

"Dobili ste od nas dopise sa pitanjima, a već dugi period niste našli za shodno da odgovorite i time pokazali nepoštovanje prema nama kao delegatima i prema meni kao predsedniku Skupštine. To bi trebalo da bude briga Vas i još nekog iz Kancelarije koji bi da smene sve što im nije po volji....
Ako Vam ne odgovara predsednik i moje delovanje, možete da preko delegata (svojih, jer već postoje zakulisne igre) pokrenete inicijativu za smenu", poručuje Stanojević u dopisu Šoševiću.

On je za "Vesti" potvrdio autentičnost prepiske sa Šoševićem uz napomenu da ona "nije bila namenjena medijima".

Stanojević je, kako se iz dopisa može videti, u odgovoru Šoševiću poručio da "nije domen predsednika Skupštine da objašnjava saradnicima iz Kancelarije šta je kada i kome izjavio". Podseća da je u ranijoj komunikaciji sa Nikolinom Milatović Popović, pomoćnikom direktora Kancelarije za dijasporu, rekao da neće dozvoliti da sa njim neko iz Kancelarije razgovara "kao sa potčinjenim ili radnikom koji ima dvadeset šefova".

- Moja je obaveza, a i želja da štitim interese delegata i što se to nekome ne sviđa, to nije moj problem. Ako su delegati iz Engleske, Afrike i drugih država želeli moju podršku, oni su je dobili, bez obzira što se to Vama ili g. Milatovićki nije svidelo i što to otežava na neki način moj status - navodi predsednik dijasporskog parlamenta u odgovoru Kancelariji za dijasporu.

R. Lončar - Vesti