Zahvaljujući znanju i interesovanju za japansku internet tehnologiju, kulturu, Bijeljinac Mladen Jović, uspeo je u Zemlji izlazećeg sunca. Nedostaju mu Drina, manastir Tavna, kupus iz zavičaja. Bijeljinac Mladen Jović, uspeo je u dalekom Japanu, gde je stigao, kako kaže, pre svega, zahvaljujući interesovanju za japansku internet tehnologiju, kulturu, a pomogli su mu

njegova tvrdoglavost i preporuka poznanika iz Hrvatske.

On ga je preporučio za doktorske studije u laboratorija profesora dr Kaoru Hirote još 2001. godine, tokom osnovnih studija inženjerstva informatike u Budimpešti.

Potom je ambiciozni Semberac konkurisao i dobio stipendiju japanskog Ministarstva za obrazovanje, kulturu, sport, nauku i tehnologiju za doktorske studije.

- Širiti po svetu što lepšu sliku o svom narodu, koji je stranicima, nažalost, u raznim televizijskim emisijama i novinskim tekstovima često predstavljan u negativnom svetlu, ovih 15 godina nije bilo lako – priča Mladen Jović.

Za sebe kaže da je običan čovek, koji se osim naukom, bavi i sportom i muzikom, putuje svetom, a svaki slobodan trenutak koristi da provede sa porodicom.

- Ono što mi je, pre svega, bilo na umu svih ovih godina je borba za normalne uslove rada i života – kaže ovaj mladi, uspešni čovek, naše gore list.

- Gledao sam na sve to kao možda samo jedan od onih koji odlazi iz svoje sredine i daleko od zavičaja.

Mukotrpan put do uspeha pratilo je puno toga neizvesnog i lepog. Mladen, trenutno, radi za firmu koja deluje kao ogranak „Majkrosoft“ korporacije u Japanu. Kao inženjer informatike konkretno se bavi kreiranjem biznis aplikacija pomoću osnovnih kao i naprednih „majkrosoft“ teknologija.

- Ovde u Japanu, nedostaju mi selo Ravna Banjica sa okruženjem manastira Tavne, Brđani, njive, kupus i šljive. Nedostaje mi i majčin rodni kraj, selo Uzovnica u opštini Ljubovija u Mačvanskom okrugu, koje se nalazi na reci Drini, na granici sa Bosnom, gde i danas tokom odmora volim da se okupam u hladnoj Drini – „otvara dušu“ Mladen.
BNTV