(Neprirodna koalicija Srba u organizaciji EXYUMAK)

Dana 29.5.2013 je u Državnem zboru (parlament R. Slovenije) predsjednik parlamenta g. Janko Veber primio delegaciju predstavnika nepriznatih manjina u R. Sloveniji EXYUMAK. Razgovoru je prisustvovala i šefica kabineta predsjednika parlamenta ga. Katarina Ratoša. U skoro dvosatnom razgovoru su izneseni problemi vezani za nepriznate manjine.

Predsjednik parlamenta g. Janko Veber je sa svoje strane izrazio razumijevanje i naravno obećao svaku moguću pomoć sa njegove strane. Krajnji cilj Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca i Srba je uređenje problema spomenutih u razgovoru, kroz ustavno priznanje ili...ili...u skrajnjem slučaju uređenje sa Ustavnim zakonom. Razgovori i napori za priznanje statusa manjine na svim nivojima vlasti teku dalje.

Komentar urednika.

Dokle dosežu granice samoubilačkog, udvoričkog i beskorisnog klečanja užeg rukovodstva Saveza Srpskih Društava Slovenije pred predstavnicima Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca, Hrvata i Makedonaca u Sloveniji. Zašto su odnarođeni "srpski šefovi" udruženi u nekakav zajednički Savez EHYUMAK? Nije sramota ne znati, sramota je ne pitati. Kada bi pitali znali bi da su Jugokomunisti na četvrtom kongresu KPJ u Drezdenu 1928. godine  pozvali "Kosovski komitet"da se digne protiv srpske okupacije kako bi se spojio ugnjeteni i raskomadani albanski narod kako bi stvorio nezavisnu i ujedinjenu Albaniju. Nije li se tu radilo o pozivu na stvaranje "velike Albanije", ovoga što danas imamo; Albanija Kosovo i zapadna Makedonija je prostor nastanjen isključivo Šiptarima,i granice između njih postoje samo formalno.

Znaju li oni da je Bosna uvek nazivana samo srpskom zemljom. Jedan papa je, potvrđujući neka prava Dubrovačkoj crkvi, u svom pismu nazivao Bosnu srpskom zemljom: "srpska država to jest Bosna". Znaju li "srpski šefovi" da su bosanski kraljevi potpisivali u svojoj tituli, da su najpre kraljevi Srba, pa tek onda Bosanaca. Znaju li oni za hrvatsku izreku iz doba jugoslovenstva; Da niko nije dobar Jugosloven, ako pre toga nije loš Hrvat. Taj mali "narodić" nikada nije mogao da se navikne na ideju da su oni istorijski beznačajni u Evropi, i da su u oba rata bili poraženi, ali da su se dva puta presvlačili i prelazili na stranu pobednika gde je Srbija oduvek bila dominantna. Sve to "srpskim šefovima" nije dosta, već uporno sklapaju čudne koalicije sa Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima, Hrvatima i Makedoncima, okrećući leđa i direktno radeći protiv većinskih Srba u Sloveniji, koji bi bili jedina i prirodna koalicija kojoj moraju stremiti, i o kojoj bi "šefovi" morali misliti. S'obzirom da ništa od toga ne rade, politika ove male udvoričke grupice iz Saveza srpskih društava Slovenije se mora pod hitno (demokratskim principima) zaustaviti i na taj način osujetiti njihova opasna namera i doprinos srpskoj asimilaciji u SLoveniji. Zaista, koliko vredi članstvo užeg rukovodstva Saveza srpskih društava Slovenije u redovima EXYUMAK-a? Mra da je isplativo.