V sredo, 4. februarja 2015, je v Univerzitetni knjižnici v Mariboru potekala že šesta predstavitev Bosansko-slovenskega slovarja v Sloveniji.

Po uvodnih besedah organizatorjev je Kulturno-izobraževalni zavod Averroes, ki je skupaj s

Slavističnim komitejem iz Sarajeva izdal Bosansko-slovenski slovar, predstavila Ela Porić, tehnična urednica slovarja. Povedala je, kdo je bil Averroes, po katerem je zavod dobil ime, in v številkah približno prikazala, koliko slovarjev krasi police slovenskih in bošnjaških, pa tudi drugih, domov.

Nato je besedo prevzela soavtorica slovarja Amra Halilović, ki je spregovorila o idejnih začetkih projekta. Povedala je, da je ideja nekaj časa ležala na mizi, preden sta se dr. Nedžad Grabus in dr. Senahid Halilović dokončno odločila, da okrog sebe zbereta ljudi, ki jo lahko realizirata. Soavtorica slovarja je poudarila, da je Bosansko-slovenski slovar opisni slovar in za lažjo predstavo prebrala nekaj iztočnic iz slovarja. Tako je poslušalcem vsaj približno predstavila vsebino slovarja.

Na koncu je o svojih lektorskih izkušnjah in o odločitvi, da tekmuje za mesto lektorice Bosansko-slovenskega slovarja spregovorila tudi lektorica Milojka Mansoor. Posebej je izpostavila, da se Bošnjaki v Sloveniji ne bi smeli ničesar sramovati, morali bi biti ponosni na vse, kar so dosegli, še najbolj pa na svoj jezik. ”Vsi moramo biti ponosni na svoj materni jezik in ob tem spoštovati tudi druge jezike in druge ljudi.”

Po predstavitvi so predstavnice Zavoda Averroes odgovarjale na zanimiva vprašanja, ki so jih postavljali poslušalci.

Naslednja predstavitev Bosansko-slovenskega slovarja bo 26. februarja 2015 na Šolskem centru v Velenju