Јубиларна, пета манифестација „Пјесме Андрићграду“, је Међународни поетски конкурс под покровитељством Андрићграда, општине Вишеград и Издавачке куће „Жиравац“ из Пожеге.

       Идејни творац и главни организатор целе манифестације је књижевник Божидар Шкобић. На овогодишњи конкурс пристигло је 498 песама 333 аутора из 16 земаља. Жири у саставу: председник жирија Тодор Бјелкић, књижевник и књижевни критичар; проф. др Слађана Миленковић и проф. дрТрипко Драганић. Тема Конкурса била је: Избеглице - сећања, трајања, надања и трагови.

       Прва награда – Славица Дамњановић „Векови прадедова“

       Друга награда: Славко Вуковић „Агонија тишине“, Жељка Аврић „Излазак“ и Гордана Јеж Лазић „Безимена“

       Трећа награда: Горан Витић „Васкрсава јутро нове елегије“, Бошко Ломовић „Горка песма“, Драгица Стојановић „Вишеград-Гетеборг“, Милован Илић „Војник – избеглица“, Ставрева Слађана „Сломљени светови“, Игњатовић Кнежевић Миљана „Сузе лептира“ и Милад Обреновић „У провалију историје“

Гордана Јеж Лазић: Друга награда за песму "Безимена"

БЕЗИМЕНА


Чујеш ли, свете,
нестаје дете...
                
низ четири жице
као дуж литице
гудало вуче
промрзле прсте
и очи јече
                
пахуље прете...

Погледај, свете,
нестаје дете...

далеко од беле чаролије
њене се судбе и туге боје
празан шешир зјапи к`о уста
свака јој нота изнад живота...

Видиш ли, свете,
нестаје дете...

иза ње дуге хорде рата
дубоке воде неумита
пред њом колоне улица
лица граница

у грудима срце девојчице
с етикетом избеглице...

Она свира!

Чујеш ли, свете,
нестаје дете...

да одрасте и прерасте
да узнесе до свемира
језик мира...

Ма, тихо, свете,
свира дете!

  

За сећање на Андрићград

       Песма „Безимена“ са корица романа Пут до истине Гордане Јеж Лазић је песма о девојчици која је непитајући се, мимо своје воље, постављена пред избор остати и можда нестати, или отићи и претекнути у животу. Девојчица у свет креће са виолином, баш као што је Гордана, одлазећи, понела свој дар за писање проткан сновима да стихом учини свет бољим, што јој и успева. Потврда њеног успеха је крунисана одлуком жирија пете манифестације „Пјесме Андрићграду“, да ауторица „Безимене“, Гордана Јеж Лазић буде награђена.


       Гордана је рођена у Бихаћу, одрасла у Босанској Крупи. Студије Светске књижевности започела је у Сарајеву, а потом наставила у Београду, где и данас живи и ради. Објавила је збирке поезије „Кад се срећа зове Каћа“ и „Број 64А“ и роман „Пут до истине“. Објављивала је и приче и бајке, а у својој колумни на порталу  Трагови објављује књижевне приказе, осврте и есеје. Заступљена је у разним антологијама, зборницима и часописима. Годину дана  водила  је Друштво књижевника Крајине при Културној заједници Крајине. Члан је СПКД Просвјета Париз и српско-аустријског културног уфружења у Бечу „Златна реч“.

(Приказ: Радован Б. Милић)