Елена Михаленко

       Једна од нових, корисних публикација које се, између осталог, могу купити на 64. Међународном београдском сајму књига је и колоритно илустрована књига изашла, као првенац, из радионице штампарије Удружења „Добродетељˮ, у едицији „Добро детеˮ, у ћириличној објави, у Београду 2019. године, намењена деци, у циљу промоције љубави међу људима и заједништва, даје одговоре на многа питања из дечјег света и породичног окружења: „Кућу је саградио тата. Колач је испекла мама. Бајку је смислила бака. Није могуће да се нешто појави само од себе.ˮ (прича ВЕВЕРИЦА, стр.60) До охрабрења и закључка: „Сви су на овом свету потребни и вољени онакви какви јесуˮ долазимо већ на шестој страници књиге у завршници приче ЛЕПТИРИЦА.

Читалац улази постепено у свет биљака: детелине, чичка, печурака, шумских јагода, боровница, пшенице, јабука, крушки, банана, јелки, поморанџи, палми ананаса... помешан са светом цвећа: ружа, лала, нарциса, маслачка, пољског цвећа... у окружењу животиња (риба, птица, инсеката...) великог арсенала: лептири, осе, врапци, комарци, мушице, цврчци, веверице, жабе, пилићи, кокошке, јастребови, јежеви, зечеви, вукови, свраке, скакавци, прасад, пси, краве, патке, чапље, корњаче, мајмуни, антилопе, тигрови, лавови, носорози, жирафе.
Сусреће се са бежањем од зла, суочава са опасношћу, гајењем опрезности, уочавајући значај добра. Присутно је примећивање природне лепоте, среће, туге, бриге, сјаја, љубазности, емпатије, нежности, жустрости, послушности, увреде. Даје се важност радозналости, мудрости и знању, добронамерној грдњи, владању вештинама: пливања, летења, лова, прикупљања хране, значаја захвалности: „хвалаˮ нпр. Сусрет са страхом и аплаузом, шумом, небом, звездама, потоком, мочваром, речицом, морем, плодовима, важношћу хране и залиха насупрот осећају глади; суочавање са тајном, ехом, такмичењем, подсмехом, сузама (плачом), старошћу и пролазношћу/смрти одвија се кроз гајење дружељубивости (гримасе, кикотање, задиркивање, помагање, прослава рођендана, значај песме и игре).
Ту су и слаби и јаки, Адам и Ева, храбри насупрот кукавицама, младунци и одрасли.
Коришћењем бројних деминутива: веверичица, малишанко, сунашце, јежић, корпица, прасићи, репићи, њушкице, чекињице, барице, врапчић, брежуљак, крилца, слонче, лавић, стазица, ножица, њушкица, лавић, мајмунчићи, листић... урања се у дечји свет с лакоћом и пријемчивошћу.
Сазнајемо да је: јастреб страшни, пиле сирото, дражесно и мало, јеж сићушан, весео, сив и бодљикав, маслачак безвезни, зека мајушан, симпатичан, пахуљаст, пун поверења, прасе уредно, крава зачуђена, важна и достојанствена, штене прљаво, жабе зелене, крупних очију, гласне и лење, чапља безбрижна, дугонога, птиче сирото, паче задихано, храбро, врапчић страшљив, корњача спора и незграпна, пољана велика, бобице слатке, послови важни, слонче паметно, музика гласна и лепа, тигрови грациозни, награде главне, плес незграпан, гримасе ружне, сунце огромно, црвено, планина жута, зека растужен, уплакан и усамљен, лавић несрећни, јабуке црвене, крушке мирисне...
Породица, родбина и пријатељи/комшије нашли су се на страницама књиге као одгајивачи подмлатка и подршка, неко ко на правила понашања указују, на траћење драгоценог времена...
Ако је дете збуњено пришло књизи, наћи ће у њој, на 61. ефективној страни, плус две са садржајем прича, (ЛЕПТИРИЦА, ПИЛЕ, ЈЕЖИЋ, ПРАСЕНЦЕ, ПАЧЕ, ЖАПЧЕ, КОРЊАЧИЦА, СЛОНЧЕ, ЗЕКА, ЛАВИЋ, ОСА И РУЖА, ВЕВЕРИЦА), разрешења за своје недоумице. Бар за већину њих.
У учењу врлинама јер „свет треба да буде лепˮ (прича ЛЕПТИРИЦА, стр.6), како поручује Марина Тодић у улози преводитељке допадљивог издања, сусрет са словима добија на потпуности разумевања света око нас. Из књиге, поучних прича, већ виђеног наслова (Бранка Веселиновић нпр) деца узраста до можда максималних дванаест година када затворе корице имају о чему да промишљају и у ком правцу да се у понашању усмеравају. У време свеопште отуђености, приуштити ову дубоко етичну публикацију ауторке из Белорусијре, детету нижег узраста које знате, није на одмет, јер је пријемчиво за упијање сазнања, пре свега о племенитости. Уз разбибригу, ужитак спознаје неће изостати, а није греда да се и одрасли путем кљижевности врате правим вредностима јер се књига чита брзо и садржај усваја лако. Били религиозни или не, биће вам забавно и обасуће вас радост читања. Доброта се поседује, али се и надограђује.
У бегу од агресије, нуди се искра доброте, а докле ћете стићи одлучите сами. Књига као догађај, искуство, поклон, терапија, размена мисли и осећања, магија, путовање, најбоља могућа инвестиција, подстицај, надахнуће и порука као циљ.
Крените у потрагу. Прва ставка: отворите прве странице, а до последљих ће вас одвести лавиринт слика као вешто одрађеног текстуалног декора.
Ауторка ПРИКАЗА: Снежана Марко-Мусинов, ЗЕМУН (Заустављен ток, КОС Србија 2018)