Председник палестинских власти Махмуд Абас је, говорећи на састанку Револуционарног савета организације Фатах у Рамали, рекао да се „Хитлер борио са европским Јеврејима јер су давали новац на камате“. Према Абасу, то нема никакве везе са антисемитизмом.

Абас је рекао и да европски Јевреји немају никакве везе са семитским народима и да „Јевреји арапских земаља нису хтели да емигрирају, већ их је Израел на то приморао“.

Прочитајте још:  Бундестаг је саопштио да Немачка сама себе упропаштава, а Русија профитира
Јад Вашем је Абасов говор назвао „једном од најсрамнијих антисемитских и изјава које негирају холокауст датих од стране било ког лидера“, и напоменуо да прихватање са којим је изјава примљена од стране слушалаца није ништа мање срамотно.

Амбасадор Израела у Немачкој Рон Просор подсетио је да је Абас пре годину дана изазвао скандал рекавши да је „Израел починио 50 холокауста над Палестинцима“, и предвидео да ће следеће године са говорнице УН оптужити Јевреје да се уништавају.

Немачки амбасадор у Израелу Штефeн Сајберт рекао је да су Абасове речи увреда за сећање на жртве холокауста и да „Палестинци заслужују да им њихови лидери кажу историјску истину без таквих изобличења”.

Треба напоменути да ово није прва таква Абасова изјава. Дисертација коју је Абас одбранио 1982. године на Институту за оријенталистику носила је наслов „Тајна веза између нацизма и ционизма“. Ова антисемитска „студија“ одговорност за Холокауст ставља на ционистичко вођство.

Извор:

https://www.newsru.co.il/mideast/7sep2023/abbas305.html

Милан Старчевић/ Васељенска