Награде 61. Међународног београдског сајма књига свечано су уручене 28. октобра, а од прошле године додељује се и награда за издавача из дијаспоре (и Срба из региона) на српском језику. Председник жирија проф. др Драган Симеуновић и чланови мр Милица Лилић, проф. Слободан Кањевац, Драгана Ковачевић и Слободан Зубановић одлучили су да награду „Најбољи издавач из дијаспоре“ ове године добију Народна универзитетска библиотека Републике Српске и „Службени гласник

Републике Српске” за књигу „Петар Кочић – С планине и испод планине и друга проза” и Књижевна задруга српског народног вијећа из Подгорице за књигу „Апотеоза српским гуслама” Дејана Томића.

У току Сајма као и претходних година Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова омогућила је ауторима, удружењима писаца, књижевниим клубовима, издавачима и књижарима из региона и дијаспоре да у Хали 4. Београдског сајма књига представе своја издања и дела. На штанду Управе била је постављена изложба фотографија „Велика нада у Великом рату – српски ђаци у Француској“.

Овогодишњи 61. Међународни београдски сајам књига одржан је од 23. до 30. октобра 2016. године под слоганом “Књиге у руке“, а земља почасни гост била је Исламска Република Иран. Сајам књига је званично завршен свечаном примопредајом Отворене књиге, када је амбасадор Ирана у Србији, Маџид Фахим Пур, предао Отворену књигу амбасадору Савезне Републике Немачке у Србији Акселу Вилхелму Дитману. Земље немачког говорног подручја биће следеће године почасни гости Сајма књига.