Dok se najavljuju milionski projekti, skoro milion je i građana koji žive u apsolutnom siromaštvu. Istraživanje UNICEF-a za 2023. godinu pokazalo je da sa manje od sto evra u Srbiji živi 800.000 ljudi, što je gotovo duplo u odnosu na 2020. godinu. Sistem socijalne karte građane je dodatno gurnuo u siromaštvo. Krajnje je vreme, poručuju oni, da neko nešto uradi.

Kada bi na prvi pogled trebalo da ocenite da li je život nekoga od ovih ljudi na pragu siromaštva, odgovor bi verovatno bio odričan. Međutim, siromaštvo nekada golim okom nije vidljivo. Zato ćemo baciti pogled na statistiku. A ona kaže da je taj prag u Srbiji prošle godine prešla skoro svaka osma osoba.

- To znači da je 12,1 odsto stanovnika Srbije živelo sa manje od nekih 12.700 dinara mesečno - rekla je Lidija Kuzmanov ekonomistkinja koja je učestvivala u istraživanju UNICEF-a, navodi N1.

U Srbiji 30 odsto roditelja JEDVA hrani decu

Ali i sa primanjima nešto višim od toga, na pitanje kako se živi u Srbiji, neki su se samo slatko ili ironično nasmejali.

- Stegne se malo negde, negde se pusti - rekla je građanka iz Niša, druga je dodala:

- Ja nemam penziju, suprug ima samo.

Je l' ima dovoljno za mesec dana za vas dvoje?

- Pa ako misliš 40.000 da je dovoljno, dovoljno je - odgovorila je.

Građanka iz Čačka istakla je da živi sa porodičnom penzijom od 18.200 dinara.

Pa šta možete da priuštite za 18.000?
FOTO: Shutterstock FOTO: Shutterstock

- Pa lekove prvo, hleba, obaveze i to je to, šta ostane - navela je.

Na pitanje kako se živi u Srbiji, Beograđanin odgovara - "teško". Starija gospođa dodaje - "živi se čini mi se bolje, nego što se živelo".

Da li možete da priuštite sebi putovanje?

- Možete da priuštite tako što se snalazite, što negde prištedite, što se ne hranite adekvatno. Ali da vodite jedan normalan zdrav život, jako teško da možete sve to da priuštite sebi - ocenio je jedan mlađi muškarac.

U Nišu mlađa žena navodi da je "više nego teško živeti, jer je socijalna pomoć 10.000".

- Puno toga ne plaćam - zdravstvo, lekove - otkrila je.

Na pitanje kada ste poslednji put putovali, sugrađanka Niša se nasmejala i rekla - nikada.