Хрватски држављанин Вјекослав Пребек, којег су заробиле руске оружане снаге у Маријупољу пошто се борио на украјинској страни, изјавио је да је добио наређење да не пушта цивиле из тог града, објавила је Народна милиција ДНР.

Тим признањем је срушена подла западна пропаганда о томе да „Руси убијају цивиле, руше им куће“, док су житељи Маријупоља били таоци украјинских нациста, који су их истерали из станова да би из цивилних зграда пуцали на руску војску, држали их заточене у подрумима зграда, у фабрикама, као и бункерима и тунелима челичане Азовстал, као „живи штит“.

Према информацијама Народне милиције ДНР, хрватски плаћеник испричао је како су украјинске снаге заузеле положаје на територији металуршког комбината у Маријупољу. Према његовим речима, осим њега је у јединици било још странаца, три држављанина Велике Британије, који су дезертирали.


Против бораца неонацистичког батаљона Азов је у Русији покренут кривични поступак и они се третирају као ратни злочинци.

Огласили се Хрвати, покушавају да га „извуку“

– Министарство спољних и европских послова располаже сазнањима о заробљеном хрватском држављанину и у сарадњи с украјинским властима наставља да ради на решавању случаја. Због осетљивости ситуације, у овом тренутку не можемо открити детаљније информације – рекли су из Министарства.

Један од чланова породице с којим су контактирали хрватски медији није био расположен за разговор са “седмом силом”. Ипак, и он је потврдио да је Пребег заробљен и да се улажу напори за његов повратак.

– Ситуација је грозна, ради се на томе да га што пре извучемо, не могу вам и не желим ишта више рећи јер би то могло угрозити његову безбедност. У Министарству спољних послова знају јако пуно, упознати су са свиме и они раде на томе – рекао је члан породице.