Bosanke Sabina Selimović (15) i Samra Kešinović (16), koje su u aprilu pošle iz Beča u džihad, sada iz Sirije vrbuju vršnjake da im se pridruže.

Njih dve su 10. aprila napustile porodični dom u Beču, a u oproštajnoj poruci roditeljima su saopštile

da idu u Siriju da se bore za islam. Od tada nema ni traga od njih, a Interpol je pronašao slike na kojima su odevene u burke s kalašnjikovima u rukama.
Ovog meseca policija je uspela da spreči druge dve maloletnice da iz Graca otputuju u Siriju, a veruje se da su ih Samra i Sabina inspirisale da se pridruže terorističkoj organizaciji Islamska država. Bečki dnevnik "Kronen cajtung" tvrdi da Samra i Sabina redovno četuju sa mladima na platformama socijalnih mreža, prenoseći kako imaju odličan život na frontu i veličaju ubistva nevernika.
 Bosnićev slučaj

Šindler kao primer navodi nedavno uhapšenog hodžu Bilala Bosnića, koji je, kako je kazao, de fakto glava IS frakcije u Bosni, koji je prethodno živeo u Austriji.
- Veoma veliki broj islamističkih ekstremista iz Bosne ima vezu sa Bečom - tvrdi Šindler.

Austrijska policija pretpostavlja da IS koristi Samru i Sabinu za vrbovanje maloletnika, ali nije sigurna da li to čine svojevoljno ili su na to naterane.

U međuvremenu, bivši pripadnik američke obaveštajne službe NSA Džon Šindler ukazuje da je Beč važno mesto za teroriste Islamske države, dodajući da je glavni grad Austrije centrala za radikalne salafiste iz Bosne i Hercegovine.

Šindler, koji je godinama u NSA bio zadužen za srednju, istočnu i jugoistočnu Evropu rekao je bečkom dnevniku "Esterajh" da je većina austrijskih džihadista poreklom iz Čečenije, Turske i "pre svega iz Bosne". Najveći deo su mladi ljudi, koji su rođeni u Austriji ili su kao mali došli u ovu zemlju. Upitan zašto su džihadisti pre svega poreklom iz Bosne, Šindler je rekao da postoji snažna veza između radikalnih islamista u Austriji i jugoistočnoj Evropi od 1990-ih godina i rata u Bosni.

- Centar bosanskog džihadizma je u Beču, a ne u Sarajevu, jer u Austriji lakše mogu da regrutuju, a i zato što bosanska obaveštajna služba oštrije deluje protiv radikalnih lica. Sve više ekstremista putuje između Beča i Bosne, a većina ekstremista je živelo u Austriji i tu se radikalizovalo - objasnio je on.