БЕОГРАД – „Јелко Кацин је познати политички манипулатор из ратнохушкачких времена распада Југославије. Он је разним информацијама и дезинформацијама утицао на то да многи људи из ЈНА погину у Словенији. А показао се и као човек који је доследно водио

антисрпску политику. Поготово у БиХ”, каже за „Политику”, Милорад Додик, председник Републике Српске, реагујући на информацију да Влада Словеније има намеру да предложи Бриселу Јелка Кацина за новог шефа делегације Европске уније у БиХ.
„Он је једна политичка вуцибатина која покушава да одржи неки свој утицај. Оријентисан је промуслимански као што је био и прошиптарски оријентисан у случају Косова. Ради се о губитнику. На словеначким изборима за европски парламент није добио гласове, није прошао и вероватно сада покушава да се одржи тако што би се углавио на једну од тих функција”, сматра Додик.
На питање, шта уколико Брисел прихвати предлог Словеније, Додик каже да би то значило да Европа не ради озбиљно и да потпуно игнорише реалност. Кацин је, истиче Додик, потпуно неприхватљив сарадник.
„Ако се којим случајем деси да га Европа пошаље, онда је послала човека који ће у БиХ зауставити било какве разговоре о ЕУ. Ја нећу са њим да разговарам. Он се показао као антисрпски оријентисан и немам намеру да губим време са таквим људима који би овде дошли и иживљавали неке своје фрустрације и покушавали да нас још више оцрне. Никаква врста разговора са њим ако буде на функцији не долази у обзир”, категоричан је Додик.
Он ипак не верује да би Европа била „толико неозбиљна”. Нема се, како каже, од Европе много шта очекивати, али би волео да Кацин не дође на то место јер ће, оцењује, сама његова појава даље усложнити односе БиХ са Европом.
„Он ће покушати да институционално искористи неку снагу. Али морам рећи да су они толико јаки колико ми њих пустимо да су овде важни, а не онолико колико он јесте. Наравно да Европу треба уважавати, али ако Европа пошаље један тако неозбиљан предлог овде, онда је велико питање какав однос да имате према самој Европи”, закључује Додик.
 Извор: Политика (Ј. Церовина)