БАЊАЛУКА – О Дану Републике Српске 9. јануару, који је Уставни суд БиХ оспорио 26. новембра прошле године прогласивши га неуставним, грађани Српске изјасниће се на референдуму који ће бити одржан 25. септембра ове године.

Народна скупштина РС гласовима свих присутних посланика, уз здушну подршку власти и опозиције, донела је одлуку о расписивању референдума о Дану РС. Грађани на целој територији РС

изјасниће се на референдумско питање: „Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?”

Септембарски термин референдума превагнуо је у односу на предлог опозиције, која је као термин предлагала 10. новембар, на симболичан датум када је 1991. одржан плебисцит о останку српског народа у тадашњој заједничкој држави Југославији. Срби у БиХ тад су се у готово стоодстотном проценту изјаснили за ову опцију, што су прогнозе и кад је реч о подршци грађана Дану РС, који за Србе у РС има велику важност. Дан је то када је пре грађанског рата у БиХ рођена Република Српска, то јест кад је 1992. донесена одлука о њеном формирању, што је по уверењу у РС трн у оку Сарајева и прави разлог за оспоравање овог датума.

Представници бошњачких партија пре него што су напустили заседање републичког парламента нису штедели оптужбе на рачун Српске, па се дискусија у првим мах осим бројних националних односа дотицала и узрока за избијање рата, али су поновљене и претње да овај референдум, који Бошњаци виде као прегласавање, наводно може довести и до неког другог референдума на нивоу БиХ. Чињеница је, међутим, да је заправо Уставни суд БиХ тај који је прегласавањем српских судија оспорио историјски утемељен датум. „Ударили сте у зеницу ока нашег народа, то вам је било глупо и нећете нас одвратити од намере да га сачувамо”, рекао је председник РС Милорад Додик у обраћању посланицима. Он каже да ће одлука о одржавању референдума и одлука о обележавању 9. јануара као Дана РС бити закон са највећом снагом воље народа у историји Српске. Нагласио је да је референдум важан догађај у колективној свести сваког народа, а да је важност референдума о Дану РС у томе да српски народ заштити право да самостално одлучује о важним питањима и својој судбини.

Посланици су се осврнули и на рад Уставног суда БиХ и подсетили да он може бити претња будућим односима у БиХ јер се препознају јасне намере да ова институција преузме улогу високог представника у наметању решења. Стога, цене многи у РС, изјашњавање грађана о Дану РС имаће и важну симболичку поруку шта јавност у РС мисли о раду те институције.

Дан РС празник је са историјским утемељењем, када је 1992. донесена одлука о формирању РС, тадашње републике српског народа у БиХ. За Уставни суд БиХ то је пак празник једног народа, јер се у том датуму остали не препознају, па се он стога треба забранити.

Нереално је очекивати подршку представника међународне заједнице спровођењу референдума, али је приметан изостанак њиховог уобичајеног противљења, за разлику од претходна два случаја, 2011. и 2015. године када је Скупштина РС расписивала референдуме о Суду и Тужилаштву БиХ. Разлог за то је, како многи верују, то што не могу да нађу никакве смислене замерке на аргументацију Бањалуке, али и чињеница да ово питање у потпуности спада у надлежност Српске, иако су и претходни референдуми гледајући Устав БиХ и Дејтонски споразум били више област Бањалуке него Сарајева. Такође, за разлику од претходног референдума, овог пута по свему судећи нема замерки из Београда, будући да је српски премијер Александар Вучић изјавио како га радује то што су се сви релевантни политички чиниоци у РС ускладили о овом питању.

Све су то разлози због којих превладава уверење да ће референдум о Дану РС бити одржан у септембру, иако опозиција није пропустила прилику да приговори властима у Бањалуци на недоследности у претходна два случаја. „Референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ скупља снагу да се одржи”, одговара председник Додик.

Извор: Политика