rts.rs / Tragovi

Савез Срба у Румунији постоји већ 25 година и овај јубилеј обележили су на Светог Николу, славу Савеза. На рад ове организације у протеклих четврт века осврнуо се један од оснивача др Славомир Гвозденовић.

Из Темишвара се, за емисију Србија на вези, јавио један од оснивача и вишегодишњи председник те организације, данас представник Срба у румунском парламенту, проф. др Славомир Гвозденовић.

"Савез Срба у Румунији смо основали 29. децембра 1989. године. Памтим добро јер сам водио Оснивачку скупштину. Договорили смо се како сви заједно да променимо пуно тога, јер су тада наступиле промене у Румунији.

Почетком 1990. године ми смо судски озваничили Савез Срба у Румунији, и ево, 25 година заједно са свим осталим српским институцијама и у доброј сарадњи са нашом српском православном епархијом темишварском, трудимо се да саберемо свој род, да се организујемо, да сви заједно докажемо себи и покажемо другима да се може боље, квалитетније, а на ползу српскога рода, како је то рекао и српски Доситеј Обрадовић.

Свега тога смо се сетили 19. децембра, као и лепих тренутака и успеха, и онога што би требало да урадимо у наредном периоду, када смо у српској Саборној цркви резали славски колач, јер је Свети Никола крсна слава Српског савеза у Румунији. Сетили смо се и наших пријатеља Румуна и пријатеља из матице, која је била уз нас, а међу којима је, на челном месту и РТС.

Следећег дана, 20. децембра, у свечаној дворани Темишварске филхармоније више од 500 наше деце из 19 културно-уметничких друштава и школа сабрало се и начинили прави венац српског фолклора. Даривали су нам најлепшу честитку, приказали најбоље што имамо, а ми смо их наградили поклон пакетићима. Савез Срба у Румунији је ове године поделио и око 2000 пакетића за децу у српским школама и тамо где се српски језик изучава као наставни предмет", рекао је за РТС Славомир Гвозденовић.

Са С. Гвозденовићем је разговарао Мирослав Карлица.