У организацији Министарства просвете Републике Србије и конзулата Србије у Милану оформљено је прво одељење ученика које ће изучавати српски језик, географију, историју, као и традицију и обичаје Србије, јавља за Програм за дијаспору РТС-а Татјана Ђорђевић.

Први допунски час је одржан 7. новембра у Основној школи Леонардо да Винчи која се налази у Горгонзоли, периферији Милана.

„Предвиђена су три школска часа недељно која ће се одржавати суботом. У школу могу да се упишу деца од 6 до 15 година, а до сада имамо 18 пријављених ђака. На крају сваке школске године, од стране Министарства просвете ученици ће добијати званичне ђачке књижице са оценама, а на крају осмог разреда и Уверење о завршеном школовању“, рекла је учитељица Наташа Стојнић која ће држати наставу и која је искуство предавача стекла у Паризу, где је предавла од 2009. до 2012. године.

Ово је за сада прво одељење за које је учионицу уступила Основна школа Леонардо да Винчи, а планира се отварање и других одељења у различитим зонама Милана.

Директорка школе Леонардо да Винчи Елизабета Ђенки рекла је да јој је велика част да уступи простор ученицима који ће изучавати језик и културу земље из које воде порекло.

„Сматрам да је велико богатсво то што школујемо децу различитих националности. Школа Леонардо да Винчи увек је била отворена за инеркултурну размену, и веома ми је драго што смо прва школа у Милану и целој регији Ломбардији која је дала свој простор оваквом једном одељењу. Нека од ове деце која данас седе овде су такође и ученици наше школе“, изјавила је Елизабета Ђенки.

Према статистичким подацима италијанског Завода за статистику ИСТАТ из 2014. године, у целој регији Ломбардији живи више од 7000 регистрованих српских држављана, највише у Милану и околини. Међутим велики је број особа српске националности које поседују и италијанско држављанство и не улазе у овај број. У целој Италији, према подацима из 2014. године, живи и ради 43 800 регистрованих српских држављана, од чега највећи број у регијама Венето и Фриули Венеција Ђулија, док је регија Ломбардија на трећем месту.